گردشگری دریایی امروزه یکی از جذاب ترین و هیجان انگیزترین صنعت های گردشگری داخلی و خارجی به شمار میرود که کشورهای بسیاری به دنبال توسعه و بهبود آن هستند.
گردشگری دریایی یکی از صنایع دریایی روبه رشد در جهان است که در بسیاری از کشورهای جهان به آن توجه بسیار میشود. تورهای دریایی، ورزش ها و تفریحات آبی، غواصی و سایر سرگرمی های مرتبط با ساحل و فراساحل همگی در گردشگری دریایی قرار میگیرند. هرساله تعداد گردشگران دریایی همچون مسافران کروز رو به افزایش است و کشورهای بسیاری چه کوچک و چه بزرگ در تلاش هستند حتی از کوچک ترین ظرفیت های آبی، دریایی و ساحلی خود بیشترین استفاده را ببرند تا با جذب مسافران، درآمد خود را افزایش دهند.
شرق و جنوب اروپا یکی از محبوب ترین مناطق برای گردشگری دریایی در جهان محسوب میشود. کارائیب، جزایر باهاما، گرند کیمن، مکزیک یا آلاسکا از مشهورترین مقاصد گردشگری دریایی هستند.
ایران نیز با دارا بودن پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر طول نوار ساحلی که هفت استان کشور را در برمی گیرد، یک کشور دریایی محسوب میشود. برای استفاده از صنعت گردشگری دریایی، فراهم کردن زیرساخت ها و امکانات مانند ساخت شناورها و قایق های تفریحی، ساخت اسکله های تفریحی، پارک های دریایی و زیردریایی های تفریحی در اولویت قرار دارد. به زودی با مشارکت بخش خصوصی خط کشتیرانی مسافربری، تفریحی، گردشگری چابهار - مسقط - دبی و کراچی راه اندازی میشود. این کشتی از نوع هیوندای کشور کره جنوبی با ظرفیت ۲۴۰ نفر و با امکانات و تجهیزات لازم به مبلغ ۷۰ میلیارد تومان خریداری شده است و در مسیر ابتدایی خود از چابهار به مسقط، سپس از چابهار به کراچی و از چابهار به قطر - امارات خواهد گذشت. با افتتاح این خط کشتیرانی گردشگری صنعت گردشگری دریایی ایران پیشرفت بسیاری خواهد کرد.
در این نوع صنعت گردشگری عموما تفریحات در آب های عمیق در فاصله ی زیاد با ساحل انجام میشود. جت اسکی، قایق سواری، فلای بورد، ماهیگیری در آب های کم عمق، شنا، تماشای غروب آفتاب و آفتاب گرفتن در ساحل ماسه ای، دریانوردی با کشتی های کروز، غواصی و ماهیگیری در آب های عمیق نیز بخشی از گردشگری دریایی است که در برخی از سواحل شمالی و جنوبی ایران نیز ارائه میشود. هم اکنون جزیره زیبای کیش یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری دریایی در ایران به شمار میرود که امکانات گردشگری ساحلی مانند فلای بورد، جت اسکی، بنانا سواری، غواصی و سایر ورزش های آبی را شامل میشود.
این گردشگری از سال ۱۹۸۰ در جهان رواج پیدا کرد و صنعت جدیدی نیست اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ارتباطات مورد توجه و اهمیت بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی قرار گرفته است. این صنعت هم اکنون در بسیاری از کشورها یکی از مهم ترین فاکتورها در جذب گردشگر و در نهایت رونق اقتصاد است
گردشگری دریایی در ایران یک واژه ی ناملموس و تقریبا بیگانه است، اما این بیگانگی دلیل بر نداشتن شرایط جغرافیایی مناسب در این حوزه نیست.
اگر به نقشه ی ایران به طور دقیق نگاه کنید، کاملا به وجود رنگ های آبی در شمال و جنوب کشورمان که نشان از دریاهای گسترده و خلیج همیشگی فارس هستند، پی خواهید برد. فاصله ی ایران از دنیای گردشگری دریایی در شرایطی است که بیش از ۲۵۰۰ کیلومتر مرز دریایی داریم. نبود امکانات مناسب و نداشتن نیروی متخصص، از جمله موانع پیش رو برای گسترش گردشگری دریایی در ایران است که باعث شده اند تا یکی از کانال های ارزشمند اقتصادی را از دست بدهیم.
البته لازم به ذکر است که در سال های اخیر طرح های مختلفی در جهت توسعه ی گردشگری دریایی توسط سازمان بنادر و دریانوردی و گردشگری ایران ارائه شده اند که امیدواریم رونق را در این صنعت مهم همراه داشته باشند.
گردشگری دریایی یکی از مهم ترین فاکتورها در جذب گردشگر است که با رشد و توسعه ی آن میتوان شاهد بهبود اقتصاد بود. اغلب گردشگران خارجی ایران را با آثار باستانی و تاریخی آن میشناسند و از وجود زیبایی های نهفته در دریای عمان و خلیج فارس اطلاع ندارند. قطعا با فراهم شدن شرایط مناسب برای سفرهای دریایی با کشتی های تفریحی کروز بر روی آب های ایران، بخش عظیمی از ثروت ایران برای جذب گردشگران برای همگان آشکار خواهد شد و هر روز شاهد ورود گردشگر بیشتر به کشورمان خواهیم بود. علاوه بر این، توسعه ی گردشگری دریایی نیاز به افراد متخصص و امکانات تفریحی متنوع بر روی کشتی های دریانوردی دارد و در نتیجه شاهد اشتغال زایی زیادی در این زمینه خواهیم بود.
گردشگری ساحلی یعنی همان چیزی که در سواحل دریای خزر، قشم، کیش و چابهار شاهد هستیم! سوار شدن بر جت اسکی، قایق سواری، فلای بورد، ماهیگیری در آبهای کم عمق، شنا، تماشای غروب آفتاب و آفتاب گرفتن در ساحل ماسه ای از جمله تفریحات گردشگری ساحلی هستند و در اکثر سواحل ایران وجود دارند. در مقابل، گردشگری دریایی وجود دارد که کاملا با نوع قبلی متفاوت است و بیشتر با دریانوردی با کشتی های کروز، غواصی و ماهیگیری در آب های عمیق در ارتباط است.
ایران با توجه به موقعیت های خاص جغرافیایی و دسترسی به دریا از مزیتی نسبی در توسعه گردشگری دریایی برخوردار است.
دریای خزر در شمال ایران و مجاورت با سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان موقعیت مناسبی را برای دسترسی به دریا فراهم کرده است و هر سال در فصل گرم سال چندین میلیون مسافر از شهرهای مختلف به این منطقه سفر میکنند. آنچه در این منطقه بیشتر مورد توجه است گردشگری ساحلی است.
در جنوب کشور نیز، استان های ساحلی از خوزستان گرفته تا شهرستان های استان های هرمزگان و بوشهر، همه و همه ظرفیت های رونق این صنعت را دارند که میتوان با توسعه این صنعت، اشتغال و ارزش افزوده ایجاد کرد.
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com