نام علمی : Rosa hybrida نام انگلیسی : Rose
گل رز بعنوان ملکه گلها از زمان عهد باستان مورد توجه بشر بوده است. در آن موقع استفادههای داروئی آن بیشتر مورد توجه بوده ولی بتدریج کشت و کار آن در باغها گسترش یافت. علاقه و اشتیاق انسان به داشتن این گل در تمام فصول سال باعث گردید تا تولید آن در گلخانه انجام گیرد. در حال حاضر گل رز یکی از محبوبترین گلهای جهان است و ازلحاظ میزان تولید در صدر قرار دارد.
گل رز متعلق به خانواده گل سرخیان است. این گیاهان در بخشهای وسیعی از کره زمین پراکنده هستند و از لحاظ نحوه رشد و شکل بوته و تولید گل به انواع رزهای مینیاتوری، پاسیویی، هیبرید چای، فلورینبدا، درختچهای، بالارو و رونده تقسیم میشوند.
جنس رز دارای 120 گونه میباشد که از مناطق سرد شمالی تا مناطق نیمه گرمسیری پراکنده است. در تولید رزهای بریدنی گلخانههای از ارقام هیبرید چای و فلورینبدا که تولید گل انتهایی میکنند، استفاده میشود. گلهای شاخه بریده را به سه دسته اصلی ذیل تقسیم میکنند.
hybrid tea : به رزهای تک شاخه ای که قطر گل 9 سانتیمتر یا بیشتر باشد.
sweet hearts : به رزهایی گفته میشود که قطر گل کمتر از 9 سانتیمتر باشد.
رزهای اسپری : حداقل سه غنچه روی یک شاخه باشد.
در بررسی روند رشد این گروهها در هلند مشخص شده که هیبرید چای در سال 2000 نسبت به 1999 حدود دو درصد افزایش داشت. اما سطح ارقام sweet hearts روبه کاهش است ولی با این وجود برخی ارقام رشد خوبی دارند Sacha وEscimo. رزهای اسپری نیز کمتر از سه درصد تولیدات هلند را در بر میگیرند.
گل رز در تمامی رنگها دیده میشود و در این مورد تنها یک استثناء وجود دارد و آن نبود رزهای آبی است. در انواعی که تولید گل انتهایی میکنند (هیبرید چای، فلورینبدا، پاسیویی، مینیاتوری) هر ساله شاخههای جدید از جوانههای سال قبل رشد میکنند و بعد از تولید گل در انتهای شاخه، رشد آن متوقف میشود و شاخههای جدید دوباره از
جوانههای زیر گل تولید میشود که بسته به رقم و شرایط آب و هوایی ممکن است تولید گل بکند یا نکند. برخی از ارقام گل رز دائم گل هستند و گلدهی در آنها در بیشتر مواقع سال انجام میگیرد ولی بیشتر ارقام در هوای خنک بهار و پاییز گلدار میشوند. رزهای گلخانهای در تمام طول سال قادر به تولید گل هستند و تنها باید شرایط رشدی مناسب برای آنها فراهم گردد.
صفات مورد پسند گل رز در بازارهای داخلی و خارجی عبارتند از :
کشورهای عمده تولیدکننده این گل ایالات متحده آمریکا، هلند، انگلستان، کلمبیا، اکوادور، کنیا، آفریقایجنوبی، هندوستان و... میباشند و همچنین لازم به ذکر است که تولید در برخی از کشورهای آمریکایی و آفریقایی با سرعت رو به افزایش است، هر چند که تقریباً تمامی کشورهای دنیا بسته به پتانسیل خود تولید گل رز را نیز کم و زیاد در
برنامههای خود دارند. همچنین کشورهای اروپایی، آمریکا، کشورهای آسیای میانه وژاپن از عمده وارد کنندگان گل رز به شمار میروند.
گلهای رز دارای ۱۵۰ گونه نیمهسبز یا برگریز، بصورت درختچه چندساله و بالاروندهاست. این گیاه در طیف گستردهای از جهان شامل قاره آسیا، اروپا، شمال آفریقا و آمریکای شمالی بطور طبیعی یافت میشود و به طور کلی یک گیاه رز دارای اجزای زیر است :
برگ: بصورت شانهای هستند. طول برگ از 5/2 سانتیمتر در رز مینیاتور تا ۱۸ سانتیمتر در انواع ایستاده، درختچه و بالارونده تغییر دارد. حاشیه برگچهها اغلب دندانهدار است. هر برگ معمولاً شامل ۵الی ۷ و گاهی تعداد بیشتری برگچه تخم مرغی یا بیضی شکل است. در قاعده برگ گوشوارکها وجود دارد.
خار: خار رز از نوع تیغ پوستی (پریکل)است. این نوع خار منشأ اپیدرمی دارد و با بافت آوندی ارتباط ندارد به همین سبب به آسانی میتوان آن را با فشار بیک سمت، جدا نمود.
کاسبرگ: در مرحلهغنچه از گلبرگهای به هم پیچیده محافظت میکنند اما ضمن رشد کردن گل، برمیگردند.
گلبرگ : بعد از شکفتن گل از گلبرگها بوی شیرینی ساطع میشود. این بوی خوش در جذب زنبور و دیگر حشرات بطرف گل و کمک این حشرات جهت لقاح مؤثر است. پس از اینکه عمل لقاح در گل انجام شد نهنج گل شروع به بزرگ شدن میکند و گلبرگ که دیگر خاصیتی برای گیاه ندارد، ریزش خود را آغاز میکند.
پرچمها : اندامهای نر گل هستند. هر پرچم دارای یک میله بلند و نازک منتهی به یک بساک بوده و بساک تولید کننده دانههای گرده به صورت پودر است.
کلاله : در انتهای خامه بلند گل قرار دارد.
نهنج یا گلبنه : همان تخمدان گیاه رز و محتوی تخمکهاست که توسط پوشش احاطه شده است. نهنج برچههای بسیاری را محصور کردهاست. برچه قسمتی از مادگی است که محتوی تخمک است و از اتحاد برچهها تخمدانی چند خانه بوجود آید. هر برچه دارای یک تخمک است. یک خامه بلند نیز بین تخمک و کلاله قرار میگیرد. مجرای درون یک خامه راه عبور گرده تا رسیدن به تخمک است. دستهای از خامه با هم از میان منفذ باریک میان گل عبور کرده و بعد گسترده میشوند و کلالهها در معرض دید حشرات سرکشی کننده قرار میگیرند. سلولهای نر که از دانههای گرده بوجود میآیند، تخمکها را بارور نموده و تخمکهای بارور تبدیل به دانه میگردند در همین زمان بارور شدن و تبدیل تخمکها به دانه است که تخمدان نیز تبدیل به میوه میشود. میوه گل رز یا رز هیپ تقریباً در تمامی گونههای رز یا انواع نیمه پرگلبرگ رز بوجود میآید. میوه گل رز حاوی مقادیر زیادی ویتامین سی است.
میوه گل رز: میوه گل رز توسط پرندگان و یا دیگر جانوران خورده شده و سپس در مناطق دیگر توسط مدفوع این حیوانات دانه گیاه پخش میشود.
در سال ۱۹۷۹ پژوهشگران در انجمن جهانی رز توافق کردند تا رزها در سه گروهِ رزهای خودرو، رزهای باغی قدیمی و رزهای باغی جدید قرار گیرند.
رزهای خودرو : رزهای خودرو نمونههایی هستند که از میلیونها سال قبل بر روی کره زمین وجود داشتهاند و رشد و نمو میکنند و محققین و سیاحان، آنها را به واسطه سفرها و جستجوهایشان کشف و معرفی کردهاند. تمامی رزهای خودرو گلهایشان پنج گلبرگ دارد و تقریباً اکثر آنها تنها در فصل بهار گلدهی دارند. در جهان در حدود ۱۵۰ گونه رز خودرو شناسایی شدهاست که از این میان تنها ده گونه برای ساخت رقمهای رز استفاده شدهاست. این ده گونه عبارتند از : گالیکا یا رز فرانسوی، خاستگاه آن آسیای صغیر و غرب آسیاست. رز گالیکا قدیمترین گل رزی است که از دوران باستان در اروپا جهت عطرسازی کشت میشده است. در حدود دوازده سده پیش از میلاد این گل در ایران باستان جهت استفاده در مراسم مذهبی کشت میشدهاست. از قرون 3 الی 4 پیش از میلاد در آسیای صغیر و یونان کشت میشدهاست و از آنجا به روم صادر شده است. از قرن ۱۳ میلادی تا کنون در منطقه پروانس، آلپ، کوت و دازور بطور وسیع به هدف عطرسازی کشت میشود. امروزه بعد از گذشت ۶۰۰ سال، این منطقه به یکی از مراکز مهمِ تهیه عطر تبدیل شدهاست.
گل محمدی یا گُل گُلاب : خاستگاه آن آسیای صغیر و غرب آسیاست. بر اساس زمان گلدهی به دو نوع تابستانی و پاییزی تقسیم میشود. در حال حاضر نوع تابستانی آن در کشورهای ترکیه و بلغارستان بطور وسیعی به هدف عطرسازی کشت میشود و به سبب بوی خوش آن شهرت دارد. بجز چند نوع معدود که در پاییز گلدهی دارند، فصل گلدهی اکثر انواع آن در بهار است.
رز آلبا : خاستگاه آن آسیای صغیر و غرب آسیاست. رنگ آن سفید است. رنگ گل مایل به سفید است و عطر ملایمی دارد. گلبرگها گرد هستند و به ترتیبی منظم پشت سرهم ردیف شدهاند. در ساقه یا خار وجود ندارد یا بسیار اندک است. تنها در فصل بهار گلدهی دارد.
سنتیفولیا یا رز کلمی : به معنی گل صدبرگ است. به رز کلمی نیز شهرت دارد. این نامگذاری به سبب زیاد بودن تعداد گلبرگهای آن است. عطر آن بسیار مطبوع است و در حال حاضر در فرانسه و موناکو به منظور استفاده در صنعت عطر کشت میشود. زمان گلدهی تنها در یک فصل و در بهار است. همچنین این نوع گل رز یکی از انواع رزهای باغی قدیمی است. رزهای باغی قدیمی به تمامی رزهایی اطلاق میشوند که به طور کل تا قبل از پیدایش اولین رز جدید یعنی رز لا فرانس در سال ۱۸۶۷ پرورش مییافتند.از خصوصیات مهم رزهای باغی قدیمی، گردی و زیاد بودن تعداد گلبرگهاست. اشکال گل بصورت جامی شکل و یا رُز ربعی است. شاخههای آنان خاصیت انحناپذیری دارد. در صورتیکه از گل محمدی و یا گالیکا منشأ گرفته باشند، پر عطر هستند. زمان گلدهی بیشتر رزهای باغی قدیمی تنها در فصل بهار است. اگرچه رزهای قدیمی از لحاظ عطر غنیتر از رزهای جدید باغی هستند اما به علت محدودیت رنگ گلها و همچنین کوتاهی دمگل و در نتیجه عدم امکان تهیه شاخه گل بریده، هیچگاه از نظر محبوبیت به پای رزهای مدرن و جدید باغی نرسیدهاند. خاستگاه آن آسیای صغیر و غرب آسیا و ژاپن است. ویژگی مهم آن خاصیت پخش شدن آن بر روی زمین است. رز لوسیا به همراه رز خوشهای، والد رزهای بالارونده در اروپا بشمار میآید.
نسترن زرد : خاستگاه آن کشورهای ایران و عراق است. این نوع رز والد رزهای زرد رنگ امروزی است.
رز ماسک : خاستگاه آن خاورمیانه است.
رز چینی : خاستگاه آن چین است. رزهای امروزی خاصیت چهار فصل شکوفا شدن را اکثراً از رز چینی به ارث بردهاند.
رز گالیکا : خاستگاه آن چین است. عطری به مانند چای دارد. محور غنچه بالاست و شکل گلبرگها شمشیری است.ویژگی آن بزرگ بودن قطر گل آن است. بیشتر به رنگ قرمز تا صورتی پررنگ است و عطر خوبی دارد. این رز از غرب آسیا به اروپا برده شده و در حوالی پاریس برای به مصرف رسیدن در صنعت عطرسازی کشت میشد، به همین علت رز فرانسوی نیز خوانده میشود.
رز خوشهای : خاستگاه آن ژاپن است. این گونه والد رزهای خوشهای است.
رز لوسیا : خاستگاه آن ژاپن است.
رز موس :موس به معنای خار است. این نامگذاری به این علت است که روی غنچه و یا ساقهای که به گل متصل است با خارهای بسیار کوچک کرک مانند کاملاً پوشیده میشود.
رز چای : از ترکیب رز چینی و رز گیگانتی بوجود آمدهاست. همانطور که از نامش برمیآید عطری به مانند بوی چای دارد.
رز دورگه پرپچوال :خاصیت تکرار گلدهی را دارد اما زمان گلدهی چهار فصل نیست. برخی از انواع آن هم فقط یک فصل گلدهی دارند.
رز اگلندتریا :ویژگی آن معطر بودن برگ آن است.
رز بوربون :به نظر میرسد که از ترکیب طبیعی گل گلاب و رز چینی بوجود آمده باشد. زمان گلدهی بیشتر انواع اوایل تابستان و ماه تیر است.
رز پورتلند :به نظر میرسد که از ترکیب گل گلاب پاییزی و یکی از انواع رز چینی بوجود آمده باشد.
رز لا فرانس : در سال ۱۸۶۷تولید شد و به عنوان اولین رز دورگه چای و همچنین اولین نوع از رزهای باغی مدرن شناخته میشود. از خصوصیات آن بزرگی گل و چهار فصل بودن است.
رزهای باغی جدید به مجموعه رزهایی اطلاق میشوند که از زمان پیدایش اولین رز جدید یعنی رز لا فرانس در سال ۱۸۶۷، به بعد ایجاد شدهاند. رز لا فرانس از پیوند رز چای و رز دورگه پرپچوال بوجود آمدهاست و هم خصوصیات چهار فصل بودن، شکل و رنگ رزهای چای و هم مقاوم بودن به سرما و بیماری که از ویژگیهای رزهای دورگه پرپچوال است را در خود جمع کردهاست. رزهای باغی جدید رنگهای بسیار متنوعی دارند که به همراه ارتفاع مناسب دمگل جهت تهیه شاخه گل بریده بسیار مناسب هستند.
رز دورگه چای : گل رز چهار فصل است. در بین گلهای باغی جدید دارای بزرگترین اندازهگل و بوته است. ارتفاع بوته بین ۱الی ۱٫۶ متر است. معمولاً در هر ساقه تنها یک گل شکفته میشود.
رز فلوریبوندا : گل رزچهار فصل است. اندازه گل متوسط است و ممکن است کمی به یک طرف خم شود.
رز مینیاتور : گل رز چهار فصل است. گلهای کوچکی به قطر ۲٫۵–۲ سانتیمتر دارد. ارتفاع بوته بین ۱۵ تا ۵۰ سانتیمتر است.
رز بالارونده :برای پوشاندن دیوارهای کوتاه یا آرج گل بکار میرود. برخی از انواع آن تنها در یک فصل و برخی انواع آن چهار فصل گلدهی دارند.
رزهای انگلیسی : به مجموعهای از گلهای رز گفته میشود که توسط پرورش دهنده رزِ انگلیسی، دیوید اوستین بوجود آمدهاند.رزهای انگلیسی از تلاقی و آمیزش بین بعضی از انواع رزهای قدیمی و دورگههای جدید رز چای و رزهای فلوریبوندا ایجاد شدهاند و بهمین خاطر ترکیبی از ویژگیهای عطر و بو و ظاهر رزهای قدیم و توانایی و استعداد تکرار گلدهی در سرتاسر فصلِ رزهای جدید را دارا شدهاند. نخستین رز از نوع رزهای انگلیسی رز کنستانس اسپرای نامیده شد و در سال ۱۹۶۱ بوجود آمد. رز کنستانس اسپرای تنها در یک فصل قدرت گلدهی داشت. نخستین رزهای چهار فصل انگلیسی رز گراهام توماس و رز ماری بودند که در سال ۱۹۸۳ به دنیا معرفی شدند و مورد توجه جهانیان قرار گرفتند. از سال ۲۰۰۰ رزهای انگلیسی بوجود آمده از نظر مقاومت به بیماری پیشرفت چشمگیری داشتهاند.
پرورش رز تنها برای لذت بردن از زیبایی این گل نیست بلکه از این گل برای عطرسازی تهیه چای، مربا، لیکور و بسیاری مواد خوراکی دیگر استفاده میشود. عطر رز آرامشبخش سیستم عصبی است و در راحت به خواب رفتن انسان تأثیر دارد و به همین سبب در عطردرمانی بکار برده میشود.
اسانس : روغن گلسرخ یا اسانس رزی که از گلگلاب گرفته شده است. روغن گلسرخ یا اسانس رز چون گرانترین اسانس دنیا است، به عنوان ملکه اسانسها شهرت دارد. از هر ۱۰۰ کیلو گل رز تنها 3 الی 8 گرم اسانس استخراج میشود. اسانس رز تحریککننده جریان خون است. احساسات منفی مانند بدبینی، غم، حسادت و نفرت را تعدیل کرده باعث بوجود آمدن آرامش روانی میشود. مصرف آن در زنان باعث کم شدن سندرم پیش از قاعدگی شده همچنین در نظم و ثبات دادن به دوره قاعدگی تأثیر دارد اما از آنجائیکه این اسانس تسریع کننده قاعدگی است بهتر از مصرف آن در بارداری خودداری شود. این ماده از طریق جذب از راه پوست از بوجود آمدن چین و چروک و همچنین لکههای پوستی جلوگیری کرده و همچنین التهاب پوست و جوش صورت را بهبود میبخشد. اسانس گل رز در دمای کم خاصیت جامد شدن را داراست و با گرمای دست دوباره به حالت مایع بر میگردد به همین سبب اگر مادهای که به نام اسانس خریداری شده حتی در یخچال نیز به حالت جامد در نیاید به احتمال قوی اسانسی اصل و خالص نبوده و با مواد دیگر مخلوط شدهاست.هر گرم اسانس گل رز بطور تقریبی معادل یک گرم طلا دربازار جهانی قیمت دارد.
گلاب : از نوعی رز به نام «گلسرخ محمدی» با نام علمی Rosa Damascenaکه به «طلای معطر» نیز شهرت دارد، تهیه میشود. تاریخ شروع ساخت گلاب در ایران مشخص نیست اما به دورانهای بسیار کهن و پیش از حکمرانی پارسیان در ایران برمیگردد. طبق مدارکی که در کتابخانه ملی پاریس موجود است، در سال ۸۱۰ میلادی ایالت فارس سالیانه 30.000 بطری گلاب به عنوان باج به خزانهداری بغداد پرداخت میکرده است. صنعت گلابگیری در قرن دهم میلادی توسط اعراب به اروپا برده شد و نخستین کشوری که این صنعت در آن رواج یافت اسپانیا بود. تاریخ کشت گل سرخ محمدی در منطقه قمصر کاشان سابقه دیرینه دارد و از درون قبرهای قرن اول و دوم هجری در قمصر، گلابپاشهایی گِلین به دست آمده است. در زمان ملکشاه سلجوقی یکی از اتابکان روم شرقی، تعدادی بوته گلسرخ محمدی را با خود از قمصر به شهر دمشق که در آن زمان «داماسکوس» خوانده میشد، برد و در این شهر پرورش داد. به همین علت نام علمی این گیاه رزا داماسنا نامگذاری شده است.
خوراک : در ایران گلبرگهای رز برای تهیه مربای خانگی بکار میروند همچنین گلاب بطور معمول در برخی از خوراکهای ایرانی به عنوان یکی از مواد داخل پلو و بخصوص در شیرینیجات و دسرهای ایرانی بکار برده میشود.مسقطی، یخ در بهشت، فرنی، شلهزرد، کاچی و حلوا از جمله دسرهای ایرانی هستند که گلاب یکی از مواد آن را تشکیل میدهد.میوه گل سرخ در طول جنگ جهانی دوم به عنوان منبعی برای تهیه ویتامین سی مورد توجه مردم انگلستان قرار گرفت و درست کردن شربت از میوه گلسرخ در هنگام این جنگ در انگلستان رواج پیدا کرد. شربت میوه گلسرخ علاوه بر اینکه بیست برابر بیشتر از پرتقال حاوی ویتامین سی است دارای ویتامین آ نیز هست. چای گلسرخ به دو روش بکار بردن میوه و یا گلبرگهای خشک شده تهیه میشود. در جنوب کشور چین استفاده از گلبرگهای خشک شده در تهیه چای از دوران باستان رواج داشته است. یکی از سوغاتیهای استان یوننان که در جنوب چین واقع شده، غنچههای خشک شده گلسرخ است که جهت درست کردن چای بفروش میرسد.
عطر : تصویری نقاشی شده در دهه ۱۸۷۰ از برداشت رز در دره رز در نزدیکی شهر کازانلاک در بلغارستان، این دره یکی از مراکز مهم تولید عطر گل رز در جهان است. گل رز بر اساس عطر به هفت گروه ذیل تقسیم میشود :
عطر گلگلاب قدیم : در رزهای باغی قدیمی و گونههای طبیعی رز زیاد یافت میشود. نوع نمونه رز یادگار مالمزون.
عطر گلگلاب جدید : عطر آن نسبت به گلگلاب قدیم تندتر است. نوع نمونه رز پاپا میللند.
عطر رز چای : عطر ملایمی به مانند چای و یا برگ چای دارد. نوع نمونه رز گاردن پارتی.
عطر رز چای کامل : عطری به مانند میوههایی چون سیب، زردآلو و هلو دارد. نوع نمونه رز دبل دیلایت.
عطر رز آبی : بوی آن مخلوطی از عطر گلگلاب جدید و رز چای یا پوست لیمو است. نوع نمونه رز بلومون.
عطر رز تند :عطر آن مخلوطی از بوی گلگلاب قدیم و همچنین ماده عطردار دیگری بنام اوژنول است. عطر ویژه میخک صدپر و میخک به سبب وجود اوژنول بوجود آمدهاست. نوع نمونه رز روگوزا و رز خوشهای.
عطر مر :این نوع عطر در رزهای انگلیسی زیاد دیده میشود و عطری به مانند رازیانه دارد. نوع نمونه رز قصر گلامیس.
مرکز کشت رز در جهان جهت مصرف در عطرسازی به دو گروه بزرگ تقسیم میشود. یک گروه فرانسه و مراکش هستند که رز سنتیفولیا محصول عمده آنهاست و گروه دیگر را دو کشورِ ترکیه و بلغارستان تشکیل میدهند که بطور عمده گلگلاب و ارقام آن را جهت عطرسازی کشت میکنند.در این میان بخصوص دره رز در بلغارستان به عنوان یکی از بزرگترین مناطق تولیدکننده گل رز و از مراکز عمده تولید اسانس و عطر گل رز شهرت جهانی دارد.
استفاده داروئی : گیاه گل رز به سبب اثرات آرامبخش، ضدتشنج و ضددرد از دیرباز در طب سنتی ایران و اکثر کشورها جایگاه خاصی داشته است. این گیاه با توجه به داشتن آلکالوییدها، فلاونوییدها و ترکیبات آلی همواره در جهت کاهش فشارهای عصبی، درمان افسردگی، بیخوابی مزمن، آرامبخشی و ترمیمکنندگی پوست مورد استفاده قرار گرفته است. عصاره گل رز از گلبرگ و کاسبرگ این گل استخراج میشود و از راه پوست و مخاط نیز قابل جذب است. عصاره آن به رنگ زرد روشن با طعم کمی شیرین و عطری نافذ است و مواد عمده و مؤثر آن شامل ۳۰الی ۴۰ درصد گرانیول و ۲۰الی ۳۰ درصد لینانول، ۴۰الی ۶۰ درصد سیترونلول است. این عصاره کاهش دهنده فعالیت دستگاه عصبی سمپاتیک و تقویت کننده دستگاه عصبی پاراسمپاتیک است.
گل رز شاخه بریده : گلهای شاخه بریده رز به چهار دسته اصلی ذیل تقسیم میشود :
رز شاخه بلند به رزهای بریده تک شاخهای گفته میشود که طول ساقه بین 60 الی 90 سانتیمتر و قطر گل انتهای شاخه بین 5 الی 10 سانتیمتر است.
رز چای به رزهای بریده دورگه چای گفته میشود که تک شاخه هستند و طول ساقه بین 40 الی 55 سانتیمتر و قطر گل انتهای شاخه بین 3 الی 5 سانتیمتر است.
رز سویت هارت یا رزهای مینیاتور کوچکتر از رزهای چای هستند. طول ساقه بین 20 الی 40 سانتیمتر و قطر گل انتهای شاخه بین 5/1 الی 5/2 سانتیمتر است.
رزهای اسپری رزهایی خوشهای هستند و در روی یک شاخه 4 الی 5 غنچه وجود دارد. در حال حاضر گل رز یکی از محبوبترین گلهای جهان است و از لحاظ میزان تولید در صدر قرار دارد. کشورهای عمده تولیدکننده رز عبارتند از : ایالات متحده آمریکا، هلند، انگلستان، کلمبیا، اکوادور، کنیا، آفریقای جنوبی و هندوستان.در سال ۱۳۹۱ خورشیدی بیشترین گل شاخه بریده صادراتی ایران گل رز بودهاست و گل مریم و گلایول رتبههای دوم و سوم را به خود اختصاص دادهاند.
اصطلاح هيدرپونيک در معناي ( water working ) ميباشد و در عمل به معناي پرورش گياه در آب و املاح محلول آن است. کشت هيدرپونيک فن کاشت گياهان بدون خاک است ريشهها در هوا که بايد بسيار مرطوب نگاه داشته شود يا در آب که بايد خوب تهويه شود و يا در برخي مواد جامد غير از خاک که رطوبت را در خود نگه ميدارد رشد
ميکنند آب موجود در اطراف ريشهها که غذاي مورد نياز گياه را تامين ميکند حاوي ترکيبات متعادلي از مواد غذايي است. کشت هيدرپونيک اين امکان را ميدهد که در ازاي کار کمتر و زمان کمتر بازده بيشتري داشته باشيم.
تاریخچه کشت هیدروپونیک :
کلمه هيدروپونيک از ترکيب دو واژه يوناني هيدرو به معناي آب و پونوس به معناي کار و تلاش ساخته شده است.اين کلمه را اولين بار دکتر گريک استاد يکي از دانشگاههاي کاليفرنيا بکار گرفت. هيدروپونيک روشي براي کشت گياهان، بدون خاک است. در اين روش گياه در آبي، غني از مواد مغذي رشد ميکند. با اين وجود کشت هيدروپونيک ميتواند به عنوان روشي جهت رشد گياهان، در ساير محيطهاي متراکم مثل مخلوط پوست درختان، بدون خاک مورد استفاده قرار گيرد. روش هيدروپونيک يک روش پيشرفته باغباني است که هم در خانه و هم در تجارت مورد استفاده قرار
ميگيرد. در اين سيستم هيچگونه علف هرزي رشد نميکند و گياهان حاصل از اين روش معمولا سالمتر و زودرسترند و فضاي کمتري را اشغال ميکنند .اساس سيستم هیدروپونيک آب است، پس اين سيستم ميتواند کاملا اتوماتيک باشد ؛ مزيت اتوماتيک بودن سيستم اين است که اگر باغبان براي مدت زيادي در گلخانه حاضر نبود، گياه از کمبود آب و مواد غذايي، تلف نخواهد شد. براساس يک رسم 2.500 ساله ايرانيان در عيد نوروز، گندم يا گياهان ديگري را در مقداري آب ميکاشتند و با آن سبزه براي سفره هفت سين تهيه ميکردند اين شايد اولين کشت هيدروپونيک در جهان بوده که ايرانيان انجام ميدادند. در استان ایلام نخستین گلخانه هیدروپونیک تولید گیاهان دارویی به بهره برداری رسید در اين سيستم میتوان محصولات گوناگوني همچون خیار، گوجهفرنگي، کلم، کاهو، انواع گیاهان علفی، هندوانه، اسفناج، انواع فلفلها، بادمجان ،گلها و گياهان زينتی مخصوصاً ارکيده و در بعضی مناطق موز، هويج، لوبيا سبز، تربچه و چغندر را توليد کرد و حتي ميتوان گفت کشت هيدروپونيک تکنولوژیی فوقالعاده و بسيار خوب براي جوانهزنی بذر است.
مزایای کشت هیدروپونیک :
چگونگي فرآيند رشد در گياهان در روش هیدروپونیک :
شناخت و بکار بستن موفقيتآميز روش هيدرپونيک مستلزم فهم و شناخت چگونگي رشد گياهان توسط
پروشدهندگان آنها است. تقريبا همه گياهاني را که ميشود به روش هايدرپونيک پرورش داد گياهان گلدار هستند اين گياهان از چهار قسمت اصلي تشکيل شدهاند :
ريشه : قسمتی که از گیاه است که در زير خاک رشد ميکند. خاک تامينکننده مواد غذايي، آب وهوا براي گياه بوده و عامل تثبيت ريشهها و ماندگاري گياه بر روي زمين است ريشه مواد غذايي آب وگازهاي موجود در خاک را جذب کرده و اين عناصر شيميايي را براي تغذيه به ساير قسمتهاي گياه منتقل ميکند همچنين ريشه به ايستايي و ثبات گياه و جلوگيري از افتادن آن کمک ميکند.
مواد غذايي بگونهاي در آب حل ميشود که ريشه بتواند از محلول غذايي استفاده کند در اين سيستم يا در آب هوادهي ميشود و يا اينکه ريشهها به خوبي در معرض هواي موجود در محلول غذايي قرار ميگيرد داربست چه به صورت شبکه سيمي و چه به صورتهاي ديگر نگهدارنده گياهان در محلول غذايي هستند. مواد غذايي با حل شدن در آب به صورت محلول در محيط رشد ريشه جريان پيدا ميکند ريشهها در مواد جامدي که داراي خاصيت خنثي بوده و در داخل محلول غذايي هستند رشد ميکند اين وضعيت باعث ميشود که ريشهها از رطوبت کافي برخوردار بوده و در عين حال با انجام زهکشي و تخليه محلول اضافي هواي کافي در محيط رشد ريشه وجود داشته باشد مواد دانهبندي شده مواد جامدي هستند که ريشه در آن رشد کرده و به آنها متکي است.
ساقه : شامل تنه يا بدنه گياه است. ساقه اصلي وشاخه هاي فرعي منشعب از آن اسکلت نگهدارنده برگها گلها و
ميوهها است برگها و ساقههاي سبز طي فرآيند فتوسنتز غذاي لازم براي انتقال به گلها ميوهها و ريشههاي گياه را توليد ميکند. شبکه آوندي موجود د رساقه مشتمل بر مجاري و رگهايي است که آب و موادغذايي را به سراسر قسمتهاي فوقاني و تحتاني گياه منتقل ميکند اين امر نظير سيستم گردش خون در حيوانات است.
برگ : قسمتی است که گیاه براي تنفس تعرق و غذاسازي لازم دارد. مواد غذايي در اين نوع ترکيبات بدون نياز به انجام تغييرات شيميايي ميتواند مورد استفاده قرار گيرد ليکن به دليل آن که اين مواد مانند ترکيبات محول در آب نميتواند به سادگي در آب حل شود امکان استفاده فوري وسريع از اين مواد براي گياه وجود ندارد. مواد غذايي موجود در اين ترکيبات قبل از آن که جذب گياه شود نيازمند انجام برخي تغييرات شيميايي است اين ترکيبات شامل کودهاي آلي و معدني است که الزاما بايد براي استفاده گياه توسط ميکرو ارگانيسمهاي موجود در خاک تجزيه شوند.
فرآیند عملیات کشت هیدروپونیک :
در این روش کشت، توزیع آب و عناصر ضروری به ریشه گیاه توسط وسائل پودرکننده آب مثل مهپاش و میست (یک نوع ریزکننده آب و محلول غذایی) انجام میشود. مزیت این روش تهویه مناسب ریشهها است. در این روش ریشهها در هوا رشد میکنند. این روش به صورتی طراحی شده است که امکان استفاده مناسب از آب و عناصر ضروری را فراهم
میکند. ریشهها در این روش باید مرتبا در معرض ارسال محلول غذایی قرار گیرند. در اکثر سیستمهای هیدروپونیک در انتهای ریشهها یک مخزن کوچک آب قرار داده میشود که ریشهها همیشه به آب دسترسی داشته باشند.
محلول غذایی این سیستم رشد هیدروپونیک امروزه کاربرد معمول پیدا کرده است که به صورت تجاری در کشت گیاهان در یک محیط کیسهای یا گلدانی بکار میرود در این زمینه پرلیت بیشترین کاربرد را دارد. در اطراف کیسههای بکار رفته سوراخهایی برای حرکت پرلیت ایجاد میکنند همچنین برای اینکه به آب و محلول غذایی اضافی اجازه بدهند که از محیط خارج شود و تهویه مناسب صورت بگیرد آب چکانهایی بر لبه کیسه ها قرار میدهند. البته بعضا اصلاحاتی در این سیستم برای تطبیق با محصولات مختلف بوجود آمده. برای مثال کیسههای عمودی آویزان برای کاهو و یا گیاهانی که در کناره کیسهها قرار میگیرند. برای مثال گیاه توت فرنگی را در سوراخهای کناره کیسههای پرلیت قرار میدهند و محلول غذایی از بالای کیسهها توسط قطره چکانهای و یا آبشخور های نصب شده به طرف پایین سرازیر
میشود.
در سیستم مستقیم قطرهای، محلول غذایی راک وول در مناطق مختلف جهان برای تولید محصولات گلخانهای کاربرد بیشتری دارد. راک وول از یک ماده خنثی که از مخلوط سنگهای آتشفشانی درست شده است. این سنگها را با سنگ آهک مخلوط کرده و تا دمای 1.500 الی 2.000 درجه سانتیگراد گداخته میکنند، الیاف نرمی آزاد میشود که آنها را به هم میپیچند. سپس آنها را به صورت صفحات فشرده در میآورند و آنها را در داخل صفحات پشم سنگ قرار
میدهند. در این روش صفحات را به صورت یکنواخت بر روی یک سطح قرار میدهند و همچنین باید راههایی برای عبور جریان محلول غذایی و آب در نظر گرفته شود و محلول غذایی بوسیله قطرهچکانها توزیع میشود. تکنیکهای کشت محیط کشت هیدروپونیک با یک محیط خارجی احاطه میشود که میتواند گلدان یا کیسه نیز باشد. آب، شامل کودهای افزودنی با توجه به با توجه به تقاضای اتمسفری گیاه بکار میرود. در سیستمهایی که گراول و ماسه در آن وجود دارد برای جمعآوری نمک های تجمع یافته احتیاج به یک شستشو بوسیله آب است.
در تعاریف علمی آورده شده که گلخانه فضاي محدودي است که داراي پوششهاي شفاف يا نيمهشفاف است که در اين فضا بيشتر عاملهای محيطي ( دما، رطوبت ، دي اکسيد کربن، مواد غذايي و. .. )را تحت کنترل داريم و انواع گلخانهها عبارتند از گلخانه تونلي تک واحدي، دو تونلي مرکب، گلخانه يک طرفه، گلخانه دو طرفه.
بهترين محل احداث گلخانه :
محل احداث گلخانهها بايد جايي باشد که فاکتورهاي محيطي تقريباً ارزان بدست آيد ، دسترسي به جاده ، آب داراي کيفيت خوب و نور از جمله فاکتورهاي مهم براي احداث گلخانه مي باشند.
جهت يا سمت ساخت گلخانه :
در احداث گلخانهها بايد جهت وزش بادها را در نظر گرفت ، چون يکي از عوامل مهم بسیار مخرب برای سازههای گلخانهای میباشد. بادهاي کشور ما غرب به شرق است که مشکلي ندارد ولي در برخي منطقهها، بادها جنوب به شمال است که به آنها بادهاي غالب گويند و از مخربترين بادها ميباشند. بادهاي غرب به شرق از سمت کمان گلخانه عبور ميکنند ولي بادهاي جنوب به شمال يا شمال به جنوب در مقابل ديواره گلخانه است و ممکن است باعث خرابي گلخانه گردد. براي جلوگيري از چنين تخريبي ميتوان مقابل گلخانه يک کمان قوسدار درست کرد که جدا از گلخانه باشد. باد روي اين کمان سر خورده و به سمت بالا ميرود. از اين فضا ميتوان براي کشت نشا استفاده کرد.
قطعات سازه :
ستونهای داخلی دارای قوطیهای 2*50*100 گالوانیزه بوده و فاصله ستونها از یگدیگر 5 متر میباشد. ستونهای کناری دارای قوطیهای 2*50*100 گالوانیزه بوده و فاصله ستونها از یکدیگر 5/2 متر میباشد. صفحه ستونهای مورد نیاز گلخانه به ضخامت 8 میلیمتر و به ابعاد 25*25 سانتیمتر بوده و دارای آرماتورهای هستند که جهت قرار گرفتن ستونها در فنداسیونی به عمق 60 سانتیمتری استفاده میشود. جهت اجرای فنداسیونها، احتیاج به حفر چالههای به قطر 50 سانتیمتر و عمقی در حدود 80 الی 90 سانتیمتری میباشد. نحوه اجرا بدین صورت است که پس از حفر چالهها، همزمان با بتنریزی، صفحه ستونها در سطح تراز مناسب درون بتن کار گذاشته شده و پس از سخت شدن بتن، ستونها بر روی صفحهها نصب میگردند.
در قوسهای سازه های گلخانه از لولههای گالوانیزه به ابعاد 5/1*60 استفاده شده و فاصله هلالیهای سازه از یکدیگر 5/2 میباشد.
سرستونها که محل اتصال قوسها، ستونها، ناودانها و خرپاهاست دارای ضخامتی 2 میلیمتری است و فاصله آنها در طول گلخانه از یکدیگر 5/2 متر میباشد.
در میانبندها سازههای گلخانه از لولههای گالوانیزه به ابعاد 5/1*40 استفاده شده و از آنها جهت اتصال ستونها در عرض تونل که فاصله آنها از یکدیگر در طول گلخانه 5 متر میباشد بهرهبرداری میکنند.
وظیفه بادشکنهای میانبند در سازههای گلخانه همانند مهاریهای عمودی بوده که به تعداد سه عدد در هر میانبند استفاده میگردد و خرپاها را به هلالیها متصل میکنند.
وظیفه بادشکنهای قوسی هفت شکل از لولههای گالوانیزه درست شدهاند و وظیفه آنها اتصال قوس به میانبند بعدی و میانبند به قوس بعدی در طول گلخانه است.
ناودانها در همه خطوط ستونهای داخلی و کناری جهت خروج آب باران و سبب مقاومت سازه روی سرستونها میگردد. این ناودانها دارای پوشش گالوانیزه بوده و ضخامت آنها 2 میلیمتر است.
وظیفه کلیپهای C, H اتصال اجزای سازه بهم بدون عملیات سوراخکاری بوده و همچنین ترکیب آنها با دو پروفیل PVC، سبب فیکس شردن پلاستیک با سازه میگردد. سیستم نگهدارنده پلاستیک در کنارهها، جلو، پیشانی و سقف گلخانه که بدون استفاده از سیمکشی پلاستیک را محکم نگه میدارد و ابعاد آنها 5/1*35*30 بوده و این پروفایلها یکپارچه و یک تکه ساخته شدهاند.
تعداد ردیفهای این کلیپها معمولاٌ دو ردیف کناری، سه ردیف جلویی و سه ردیف در سقف با پنجره میباشد.
در اینگونه از گلخانه ها، پنجرههای سقفی و کناری دهنه جهت تهویه طبیعی در نظر گرفته شده است. همچنین پنجرههای سقفی موتوری، در همه تونلها به شکل بال کبوتری یکطرفه و 4/1 از تاج به پایین سقف که تهویه مناسب گلخانه را تامین میکند، نصب خواهد شد. اجزای تشکیلدهنده پنجرهها عبارت است از :
پنجرههای کناری و جلویی گلخانه که امکان دارد دستی و یا اتوماتیک (موتوری) باشند که از طریق بازوی تلسکوپی و بصورت رولآپ پلاستیک را جمع میکنند.
توری ضد حشره بمنظور جلوگیری از ورود حشرات مضر به داخل گلخانه و خروج حشرات مفید از گلخانه هنگامیکه پنجرهها باز میشوند، روی پنجرهها نصب میگردند. این توریها از جنس پلیاتیلن با چگالی پایین و موثر و منو فیلامنتهای 25/0 میلیمتری ساخته شدهاند که در مقابل اشعههای مضر یووی نور خورشید و همچنین فشارهای مکانیکی، باد و تگرگ بسیار مقاوم هستند.
گلخانه های هیدروپونیک دارای یک سیستم پوششی منحصر بفرد نگهدارنده پلاستیک بوده که از دو پروفیل PVC مقاوم در مقابل یو وی نورخورشید تشکیل شدهاند. پوشش پلاستیک جهت سقف و دیوارههای این نوع گلخانهها در نظر گرفته شده است. پلاستیکهای استفاده شده دارای مشخصات زیر میباشد :
سیستم آبیاری گلخانه
گلخانه هیدروپونیک دارای یک واحد مرکزی کنترل آبیاری که شامل یک دستگاه رایانه NUTRITEC 9500
میباشد و وظیفه آن رساندن مواد غذایی و آب از طریق شبکه آبیاری قطرهای به گیاهان بوده که در عین حال PH .EC
و دیگر عناصر اساسی را کنترل میکند.
این سیستم دارای واحد پمپاژ افقی با قدرت کافی جهت تزریق مواد غذایی که در بدنه فولاد ضدزنگ نصب شده، در نظر گرفته شده است. همچنین یک واحد مکش شناور نیز بایستی در این سیستم دیده شود.
از جمله واحدهای سیستم آبیاری، واحد فیلتراسیون میباشد که دارای اجزای زیر میباشد :
جهت آبیاری داخل گلخانه از لولههای اصلی، ثانوی و فرعی داخل و خارج و همچنین اتصالات استفاده میگردد که کلیه این اقلام را براحتی میتوان از منابع داخل کشور تامین نمود. لولههای اصلی، ثانوی و فرعی از جنس PVC و پلیاتیلن به قطرهای 110، 90 و 75/63 میلیمتری با اتصالات انعطافپذیر و با تحمل فشار اسمی 6 اتمسفر در نظر گرفته شدهاند. همچنین برای این سیستم، از واحد آبیاری قطرهای نواری به قطر 16 میلیمتری و ضخامت 45/0 میلیمتر با دبی هر درپیر 4/1 لیتر در ساعت استفاده خواهد شد.
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com