کشت و فرآوری خاکشیر و تخم شربتی ,

menuordersearch
newtojihi.ir
قبلی
بعدی

کشت و فرآوری خاکشیر و تخم شربتی

(0)
(0)

1402

کشت و فرآوری خاکشیر و تخم شربتی
سال تهیه طرح
1402
تعداد
+
_
عدد
250,000 تومان
موجود

مقدمه کلی

احداث مجتمع­های کشت و صنعت با توجه به توان بالایی که اینگونه مجموعه ها برای هماهنگی با شرایط محیطی، مسائل فنی کشاورزی، کمبودهای مقطعی در برخی نهاده ها و همچنین بازار پر تنش و متغیر کشور دارند، از جمله موثرترین راهکارها برای ایجاد محیطی موثر و توام با موفقیت در حوزه ی کشاورزی است.

با چنین رویکردی در نظر داریم دست به احداث کشت و صنعتی مبتنی بر دانش و با کاربرد علم روز کشاورزی بنماید و در این راستا، احداث یک مجتمع سورتینگ به منظور بسته بندی محصولات کشت همچون پرتقال، نارنگی، لیموترش، خرما و ...، همزمان احداث یک سردخانه مجزا برای نگهداری محصولات تولیدی، اختصاص بخشی از محوطه کشت و صنعت به کاشت مرکبات و همچنین کاشت نخل خرما از جمله اقدامات تولیدی و کشاورزی این کشت و صنعت می­باشد.

یکی از مزایای اجرای این طرح، استفاده ی محصولات برخی از بخشهای کشت و صنعت در بخشهای دیگر بعنوان ماده اولیه بوده و این همپوشانی محصولات باعث افزایش کارآیی تولیدی گردیده و با توجه به رفع بخشی از نیازهای مواد اولیه در درون مجموعه، و عدم وابستگی به محیط بیرونی کشت و صنعت، توان مقابله با شرایط متغیر محیط اقتصادی بالاتر رفته و احتمال آسیب دیدن و یا زیان دهی بخشهای مختلف تا حدود زیادی کاهش می‌یابد.

معرفی خاکشیر

خاکشیر ایرانی با نام علمی Descurainia Sophia که با نام‌های flixweed و tansy mustard نیز شناخته شده است از خانواده Brassicaceae است و بیشتر در فصول گرم به عنوان نوشیدنی که خنک کننده هست مورد استفاده قرار می‌گیرد. گیاه خاکشیر در خراسان با نام khobbah نیز شناخته می‌شود.

خاک شیر ایرانی یک علف هرز و ژنی از خانواده خردل است و یک گونه دارد، علاوه بر این 26 گونه خاکشیر تلخ با نام Erysium و 12 گونه شبیه خاکشیر با نام علمی Sisymbrium در ایران وجود دارد که برخی از آن‌ها مصرف دارویی دارند. دانه‌ها و بذرهای آن قهوه‌ای مایل به قرمز است و از طریق بذرها تولیدمثل می‌کند، ساقه آن قایم و ارتفاع آن به 90 سانتی متر نیز می‌رسد.

نحوه کاشت خاکشیر و میزان برداشت خاکشیر

خاکشیر گیاهی یک ساله و دو ساله و از تیره شب بویان است این گیاه که در اکثر مناطق کشور بصورت خودرو در کنار جاده ها و باغ ها و در زمین های کشت نشده رشد می‌کند. با این حال خاکشیر در برخی استانها کشت می‌شود.

نحوه کاشت خاکشیر

خاکشیر هم بصورت آبی و هم بصورت دیم کشت می‌شود و می‌توان این محصول را در فصل بهار یا پاییز کشت نمود.

۱-جهت کاشت خاکشیر بصورت آبی بهتر است در فصل پاییز دانه های رسیده خاکشیر را در خاک سبک کشت کنید. و در فصل پاییز ۲ بار آبیاری کنید. در فصل بهار بهتر است برای بالا بردن راندمان محصول بوته های اضافی را خارخ کنید و تراکم بوته ها را مناسبتر نمایید.

۲-کشت خاکشیر بصورت دیم هم انجام می‌شود. کشت دیمی خاکشیر حتما در پاییز انجام شود زیرا کشت بهاره باعت تاخیر در زمان برداشت می‌شود و این باعت می‌شود که در گرمای تیر ماه هنگام برداشت ریخت و ریز محصول زیاد شود.

نحوه برداشت خاکشیر

فصل برداشت خاکشیر با توجه به شرایط آب و هوایی در استانهای مختلف متفاوت است و از اواسط اردیبهشت شروع شده و تا مرداد ماه ادامه دارد.

برداشت خاکشیر هم بصورت دستی و مکانیزه انجام می‌گیرد (خاکشیر برداشت شده به روش دستی از کیفیت بسیار بالاتری برخوردار است زیرا در این روش بوته های نارس و کال تا هنگام رسیدن کامل چیده نمی‌شود و خاکشیر برداشت شده به این روش کاملا رسیده و زرین است) و این کیفیت باعث تفاوت در قیمت انواع خاکشیر ایرانی می‌شود.

مقدار برداشت خاکشیر در هکتار

میزان برداشت خاکشیر در هکتار با توجه به شرایط آب و هوایی در مناطق مختلف متفاوت است. ولی بطور متوسط حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلو قابل برداشت است. با این حال مقدار برداشت خیلی بشتر یا کمتر از متوسط هم گزارش شده است.

معرفی تخم شربتی

تخم شربتی، تخم گیاه ریحان کوهی (با نام علمی Ocimum album L یا Ocimum basilicum L) است که با نام های بادروج و بادرود نیز شناخته می‌شود.

این گیاه مانند ریحان است اما برگهای زبرتر و بوی کمتری دارد. همچنین در هوای گرم عطر و طعم خود را تا حد زیادی از دست می‌دهد؛ بنابراین به عنوان سبزی خوردن کاربرد ندارد. بذر این گیاه در درست کردن شربتها استفاده می‌شود و به همین دلیل در زبان عامه تخم شربتی خوانده می‌شود. شربت حاصل، یکی از نوشیدنی‌های سنتی ایران است که بیشتر در فصل گرما و به‌ صورت خنک مصرف می‌شود و از آب، شکر قوام آمده و تخم شربتی درست می‌شود. همچنین می‌توان گلاب، زعفران یا آب لیمو به آن افزود. تخم شربتی دارای موسیلاژ است و اگر در آب ریخته شود، دور آن لعابی به رنگ خاکستری شکل می‌گیرد.

ریحان کوهی با بادروج، که به عربی حوک گفته می‌شود، یکی دانسته شده است. بادروج در طب سنتی و کتب فقهی بسیار ستوده شده و خواص بسیاری برای آن ذکر شده است. اما در اینکه این گیاه همان ریحان کوهی است شُبهاتی وجود دارد و گاهی نیز آن را برابر ریحان فرض کرده‌اند. امروزه عطاری‌ها هم تخم ریحان و هم تخم ریحان کوهی را به عنوان تخم شربتی عرضه می‌کنند زیرا تخم ریحان نیز با قرار گرفتن در آب لعابدار می‌شود و شباهت زیادی به تخم شربتی دارد فقط از آن بزرگتر است. اما در طب سنتی خواص متفاوتی برای این دو دانه ذکر می‌شود.

 

به تازگی دانه چیا نیز به بازار عرضه شده است که مانند تخم شربتی با خیس شدن لعابدار می‌شود. اما این دانه، برخلاف تخم ریحان، هم خانواده تخم شربتی نیست، ضمن اینکه در طب سنتی خواص تخم شربتی را ندارد.

نحوه کشت و فرآوری تخم شربتی

قبل از این که اقدام به کشت تخم شربتی کنید باید توجه داشت که این گیاه رشد زیادی دارد و فضای زیادی را اشغال می‌کند و ممکن است به اندازه یک درخت کوچک، نیاز به فضا داشته باشد. پس ‌قبل از کشت باید فضای مناسبی را انتخاب کرد. گیاه تخم شربتی از راسته گیاه نعناع است اما مانند نعناع کوتاه رشد نمی‌کند و ممکن است بسیار بلندتر از آن باشد یا حتی از گیاهانی مانند رزماری و مریم گلی بلندتر رشد کند.

گیاه سالانه تخم شربتی حدود ۱.۷۵ متر رشد دارد و طول برگ‌های آن از ۴ سانتی‌متر تا ۸ سانتی‌متر می‌رسد. که پهنای این برگ‌ها ۳ الی ۵ سانتی‌متر است. این گیاه متعلق به دسته نعنائیان است که گل‌های آن به رنگ بنفش و سفید هستند و به صورت خوشه‌ای رشد می‌کنند. در اصل، منشا گیاه تمرکز مکزیکو و جنوب آن و گواتمالا است اما در مکان‌های مختلف زمین کشت می‌شود و بولیوی، پاراگوئه و آرژانتین بیشترین تولید را دارند‌ که تخم شربتی بولیوی بهترین کیفیت را دارد‌.

پس از رشد کامل گیاه و افتادن گلبرگ‌ها می‌توان برداشت را آغاز کرد و برداشت به این صورت است که پس از زدن سر گل‌ها و جداسازی قسمت بالایی گیاه یعنی گل‌ها، باید اقدام به خشک کردن آن کرد. خشک کردن باید در محلی انجام شود که جریان هوا وجود دارد تا به عمل خشک‌ کردن کمک کند.

پس از خشک شدن گل‌ها و تغییر رنگ آن‌ها زمان آن می‌رسد تا با له کردن و سائیدن گل‌ها، تخم از آن جدا شود.

این کار بسیار آسان است و به دلیل این که این گل‌ها خاری ندارند می‌توان با دست تخم را از قسمت‌های اضافی جدا کرد.

روش دیگری هم وجود دارد که می‌توان با قرار دادن یک کیسه در زیر گل‌ها با تکان دادن هر گل، اقدام به جداسازی دانه‌ها کرد و برای زمانی قابل استفاده است که کشت وسیع باشد.

موارد استفاده

جویدن تخم شربتی

استفاده در آب جوش یا چای

استفاده در میلک‌شیک یا آب میوه

پاشیدن روی انواع غذاها، سوپ یا وعده‌های صبحانه مانند مربا

افزودن به خمیر نان

انواع مختلف تخم شربتی

به طور کلی دو نوع از تخم شربتی کشت می‌شود که به صورت رنگ سیاه و رنگ سفید شناخته می‌شوند.

تقریبا می‌توان گفت از نظر خواص هر دو نوع یکسان هستند اما بعضی از افراد مایل‌ هستند ترکیبی از هر دو را استفاده کنند تا به تمامی خواص آن دست یابند.

تخم سفید کمی پروتئین بیشتری دارد و در تخم سیاه، میزان فیبر بیشتر است.

جداول خلاصه اطلاعات طرح

الف) اطلاعات میزان ارائه تولیدات در ضریب نقطه سربسر :

رديف

عنوان شاخص اطلاعاتی

ميزان

واحد

1

ضریب ميزان ارائه خدمات در نقطه سربسر

38

درصد

2

ظرفیت تولید محصولات کل

100

تن

ب ) اطلاعات مالي و اقتصادی طرح :

رديف

عنوان شاخص اطلاعاتي

ميزان

واحد

1

میزان سرمایه کل مورد نیاز اجرای طرح

44,307

میلیون ریال

2

میزان سرمایه ثابت

40,528

میلیون ریال

3

میزان سرمایه در گردش

3,779

میلیون ریال

4

نرخ برگشت سرمایه

36

درصد

5

مدت زمان برگشت سرمایه

2.8

سال

6

سود خالص

16,055

میلیون ریال

7

سود ناخالص

41,949

میلیون ریال

8

هزینه خرید مواد اولیه

1,591

میلیون ریال

9

هزینه های عملیاتی سالانه مورد نیاز طرح

20,001

میلیون ریال

10

ارزش افزوده خالص طرح

37,209

میلیون ریال

11

ارزش افزوده ناخالص طرح

40,330

میلیون ریال

12

هزینه های نگهداری و تعمیرات (نت) سالانه طرح

700

میلیون ریال

13

هزینه های استهلاک طرح

1,756

میلیون ريال

14

سرمایه مورد نیاز جهت تامین ابنیه

13,125

میلیون ریال

15

سرمایه مورد نیاز خرید تجهیزات

15,498

میلیون ریال

16

هزینه های متغیر طرح

8,116

میلیون ریال

17

سرمایه مورد نیاز تامین وسایل حمل و نقل شهری

42

میلیون ریال

18

ارزش فروش محصولات سالانه طرح

43,540

میلیون ریال

19

هزینه های ثابت طرح

13,556

میلیون ریال

20

تعداد پرسنل ستادی و اجرایی مورد نیاز اجرای طرح

12

نفر

21

هزینه های قبل از بهره برداری طرح

1,365

میلیون ریال

22

هزینه های حاملهای انرژی و ارتباطات (سوخت، آب شرب ،تلفن، برق و...)

919

میلیون ریال

23

میزان حقوق سالانه پرسنل ستادی و اجرایی طرح

14,918

میلیون ریال

24

نسبت افزوده ناخالص به ارزش کل فروش سالانه

93

درصد

25

نسبت افزوده خالص به کل فروش سالانه

85

درصد

26

نسبت افزوده خالص به سرمایه گذاری کل

84

درصد

27

سرانه سرمایه ثابت

3,377

میلیون ریال

28

سرانه سرمایه گذاری کل

3,692

میلیون ریال

29

نسبت سود خالص به کل فروش سالانه

37

درصد

30

سرانه ارزش کل فروش سالانه

3,628

میلیون ریال

31

نسبت سود خالص به سرمایه ثابت

40

درصد

32

مقدار NPV

18,353

میلیون ریال

33

مقدار NPV/I

25

درصد

34

میزان IRR در حالت عادی

34

درصد

35

میزان IRR در حالت بدبینانه

29

درصد

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

instagramwhatsuptelegram
logo

دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com