توتفرنگی گیاهی علفی چندساله ، متعلق به خانواده گل سرخیان و بومی جنگلهای اروپاست که گونه وحشی آن دارایی گل و برگ های کوچک میباشد و از قرن چهاردهم به سبب خواص دارویی آن معرفی شده است. رقمهای موجود از تلاقی بین گونههای مختلف به دست آمده اند. در صورت کاشت صحیح، اجرای مراقبتهای لازم و انتخاب رقمهای مناسب میتوان تا بیست تن در هکتار محصول برداشت کرد. نشاء را باید از موسسات مورد اطمینان تهیه و دقت نمونه که آلوده به بیماری های گیاهی به ویژه بیماری های ویروسی نباشد.
یکی از اولین نوبرانههای بهاری که زود سروکلهاش پیدا میشود توتفرنگی است. البته توتفرنگیهای گلخانهای در سایر فصول سرد سال هم در بازار پیدا میشوند که اندازه درشتتری هم دارند. با این وجود توتفرنگیهایی که در فضای آزاد و در شرایط طبیعی رشد میکنند و فصل بهار در میوهفروشی ها دیده میشوند، طعم و مزهشان بهتر است و البته برای سلامتی شما مزایای زیادی دارند.
توتفرنگی با داشتن مزه شیرین و طعم خوبش در سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد. بیش از 600 نوع توتفرنگی در نقاط مختلف جهان پیدا میشود که رنگ، بافت و طعم متفاوتی دارند.هزاران سال قبل توتفرنگیها بطور وحشی در مناطق مختلف آب و هوایی رشد میکردند تا اینکه در دورانی قبل از میلاد مسیح توسط کشاورزان پرورش یافتند و مردم آن زمان برای این میوه ارزش زیادی قائل بودند. سپس مردم به خواص درمانی آن پی بردند و محبوبیت توتفرنگی روز به روز بیشتر شد. تا قبل از اوایل قرن نوزدهم توتفرنگی میوه لوکسی بود که فقط ثروتمندان توان خریدش را داشتند اما بعدها به سایر طبقات اجتماعی هم نفوذ کرد تا همه بتوانند از خواص مفیدش بهره مند شوند. این میوه علاوه بر داشتن آنتیاکسیدانهای فراوان، از قرنها قبل به سمبل جوانی هم شهرت داشته و در فرهنگهای مختلف مردم از آن بعنوان میوهای یاد میکنند که طول عمر را افزایش میدهد.
توتفرنگیهای نوبرانه در مقایسه با سایر میوهها کمی گرانتر است و شاید همین موضوع باعث شود از خریدشان صرف نظر کنید. اما در صورتی که با خواص بیشمار این میوه آشنایی داشته باشید به این نتیجه میرسید که میارزد بابت خرید آنها کمی بیشتر پول پرداخت کنید.
وجود رادیکالهای آزاد و کمبود برخی از مواد غذایی ویژه یکی از دلایل بروز مشکلات چشمی هستند. با بالارفتن سن و کمبود این عناصر مهم غذایی، رادیکالهای آزاد صدمات خودشان را شروع میکنند. بطور مثال سبب خشکی چشم میشوند، به اعصاب بینایی آسیب میرسانند یا چشم را مستعد ابتلا به عفونت میکنند. آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین ث و فلاونوئیدها که در توتفرنگی وجود دارند میتوانند از وجود چنین صدماتی پیشگیری کنند.
تخریب ماهیچهها و بافتها، خشک شدن مایعاتی که به تحرک مفاصل کمک میکنند و همینطور تجمع مواد سمی و اسیدی (مانند اسید اوریک) در بدن از جمله اثرات نامطلوب رادیکالهای آزاد موجود در بدن هستند که مسوولیت بروز نقرس و ورم مفاصل را برعهده دارند. توتفرنگی با داشتن گروهی از آنتیاکسیدانها و مواد سمزدا میتواند این خاطرات را برای همیشه از بدن شما دور نگه دارد.
ویتامین ث، فولات، آنتوسیانین و چند ترکیب دیگر گروه قدرتمندی را تشکیل میدهند که میتواند با سلولهای سرطانی و تومورها مبارزه کند. مطالعات نشان میدهد مصرف روزانه یک عدد توتفرنگی میتواند بطور قابل توجهی رشد سلولهای سرطانی را کاهش دهد .
خیلی از افراد کهنسال گرایش زیادی به از دست دادن حافظهشان دارند و کنترل فعالیتها و اعضای بدن برایشان سخت میشود. این موضوع به دلیل پیر شدن مغز و سیستم عصبی آنهاست. بدین ترتیب، بافت مغز تخریب شده و اعصاب ضعیفتر میشود. توتفرنگی در این زمینه نقش موثری دارد. ترکیبات موجود در این میوه به جوانسازی سیستم عصبی کمک کرده و تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. علاوه بر این بهتر است بدانید که
توتفرنگی درصد قابل توجهی ید هم دارد که به بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی کمک میکند. توتفرنگی منبع خوبی از پتاسیم و منیزیوم هم هست که هر دوی این عناصر به پایین آمدن فشار خون کمک میکنند.
توتفرنگی یک پکیج کامل برای حفاظت از قلب و عروق شما به همراه دارد که شامل مقادیر زیادی فیبر، فولات، آنتیاکسیدانهایی چون ویتامین ث است. فقدان چربی هم به این جمع اضافه میشود. بعضی از اعضای خانواده ویتامین ب هم در توتفرنگی وجود دارند که ماهیچههای قلبی را تقویت کرده، به بهتر شدن عملکرد قلب کمک میکنند .
رومیان باستان معتقد بودند که توتفرنگی به عنوان یک گیاه دارویی علائم بیماری مالیخولیا را کاهش میدهد، التهاب را کم میکند و در درمان تب، عفونت گلو، سنگ کلیه، تنگی نفس، نقرس، بیماریهای خونی و ناراحتیهای کبد و کلیه موثر است. تنها میوهای است که دانههایش در سطح بیرونی آن قرار دارند . آنچه را که در واقع میوه
مینامیم، میوه گیاه نیست بلکه نهنج توسعه یافته گل است که گوشتی و آبدار شده است . در بلژیک موزهای فقط برای نمایش انواع توتفرنگیها وجود دارد . مقدار ویتامین ث توتفرنگی حتی از پرتقال هم بیشتر است . فاقد چربی است و کالری کمی دارد.
خوردن هشت عدد توت فرنگي متوسط، چهل درصد از نياز روزانه افراد به ويتامين ث، دوازدهدرصد از نياز روزانه به فيبر، ششدرصد از نياز روزانه به فولاتو 210 ميلي گرم پتاسيمرا تأمين خواهد کرد، در حالي که فقط چهل و پنج کالري انرژي دارد و به دليل نداشتن سديم(نمک)، کلسترولو ساير اسيدهاي چرب اشباع، ضرر و زياني را متوجه مصرفکنندهاش نخواهد کرد. علاوه بر موارد ياد شده، مطالعات اخير نشان دادهاند که اين ميوه داراي ترکيباتي به نام فيتوکميکال است که در اين گروه فلاونوئيدها، آنتوسيانيدينها و اسيد فنوليک و الاژيک جاي ميگيرند که دريافت آنها از طريق مواد غذايي و بخصوص اين ميوه، احتمال ابتلا به بيماريهاي مزمني مانند انواع سرطان، بيماري هاي قلبي، عروقيو متابوليکي را کاهش ميدهند. پتاسيم سبب کاهش فشار خون شده و خطر بروز سکته را به خصوص در افراد مستعد کاهش ميدهد. مطالعات نشان دادهاند افرادي که روزانه مقادير زيادي از اين ميوه را مصرف ميکنند، در مقايسه با افرادي که به خوردن اين ميوه توجه نميکنند، سه برابر کمتر به بيماريهاي قلبي دچار ميشوند. همچنين فيبر بالاي اين ميوه به کاهش کلسترول خونکمک کرده و از بروز سرطان روده بزرگجلوگيري ميکند. فولات موجود در اين ميوه نيز براي دوران بارداريبسيار مهم است و از عقبماندگيهاي مادرزادي در اين دوران جلوگيري ميکند. بعلاوه، اين ماده مغذي نيز مانند سدي در برابر بيماريهاي عروق کرونر و سرطان روده بزرگ عمل ميکند، از اين رو، به خانمهاي بارداري که البته به حساسيت دچار نيستند، توصيه ميشود که بطور مرتب اين ميوه را ميل کنند.
از ديرباز همه قسمتهاي اين ميوه مصرف دارويي دارد به طور مثال از برگ و ريشه آن داروي ((تانن)) که براي درمان بيماريهاي رودهاي مفيد و ضداسهال است به دست ميآوردند . توتفرنگي منبع سرشار فيبر و در هضم غذا و جذب آن و تنظيم سوختوساز بدن مفيد است . اين ميوه از ويتامين ث غني است آنتياکسيدان از ديگر املاح موجود در
توتفرنگي ميباشد که عامل ضدسرطاني آن شناخته شده است. توتفرنگي فاقد چربي اشباع شده است و کالري کمي دارد بطوري که هشت عدد از اين ميوه حاوي پنجاه کالري است . دريافت روزانه يک واحد از اين ميوه که معادل هشت عدد توتفرنگي است فشار خون بالا را کاهش ميدهد و از گرفتگي عروق نيز جلوگيري ميکند. مصرف اين ميوه سبب سلامت و شادابي پوست ميشود.توت فرنگي آهن و کلسيم فراواني دارد به همين علت در درمان بيماري کمخوني مفيد است و به استحکام استخوانها و دندانها کمک ميکند . در اين ميوه ويتامين ب به اندازه کافي وجود دارد بنابر اين در کاهش اضطراب و عصبانيت موثر است. توتفرنگي اشتهاآور است و ميتوان از آن براي باز کردن اشتهاي کودکان براي خوردن غذا به صورت انواع دسر و آب ميوه استفاده کرد. مخلوط کردن اين ميوه با خامه و شکر نه تنها ارزش غذايي
توتفرنگي را از بين ميبرد بلکه سبب افزايش وزن و تشديد بيماريهاي چربي خون، فشار خون و گرفتگي عروق بعلت وارد کردن چربيها و قندهاي مضر به اين ميوه ميشود.
توتفرنگي نخستين بار در قرن چهارده ميلادي از جنگلهاي فرانسه به محيط گلخانهها براي کشت منتقل شد و پس از ان در ديگر کشورها رواج يافت. در ايران نيز رقم اصلاح شده اين ميوه در زمان صدارت اتابک اعظم در دوره قاجاريه از فرانسه وارد و به همين علت اين رقم اتابکي خوانده شد . اما توتفرنگي در کشور ميوه ناشناختهاي نبود و در نواحي شمال کشور به صورت خودرو و به وفور ميرويد.
اصطلاح هيدرپونيک در معناي ( water working ) ميباشد و در عمل به معناي پرورش گياه در آب و املاح محلول آن است. کشت هيدرپونيک فن کاشت گياهان بدون خاک است ريشهها در هوا که بايد بسيار مرطوب نگاه داشته شود يا در آب که بايد خوب تهويه شود و يا در برخي مواد جامد غير از خاک که رطوبت را در خود نگه ميدارد رشد
ميکنند آب موجود در اطراف ريشهها که غذاي مورد نياز گياه را تامين ميکند حاوي ترکيبات متعادلي از مواد غذايي است. کشت هيدرپونيک اين امکان را ميدهد که در ازاي کار کمتر و زمان کمتر بازده بيشتري داشته باشيم.
تاریخچه کشت هیدروپونیک :
کلمه هيدروپونيک از ترکيب دو واژه يوناني هيدرو به معناي آب و پونوس به معناي کار و تلاش ساخته شده است.اين کلمه را اولين بار دکتر گريک استاد يکي از دانشگاههاي کاليفرنيا بکار گرفت. هيدروپونيک روشي براي کشت گياهان، بدون خاک است. در اين روش گياه در آبي، غني از مواد مغذي رشد ميکند. با اين وجود کشت هيدروپونيک ميتواند به عنوان روشي جهت رشد گياهان، در ساير محيطهاي متراکم مثل مخلوط پوست درختان، بدون خاک مورد استفاده قرار گيرد. روش هيدروپونيک يک روش پيشرفته باغباني است که هم در خانه و هم در تجارت مورد استفاده قرار
ميگيرد. در اين سيستم هيچگونه علف هرزي رشد نميکند و گياهان حاصل از اين روش معمولا سالمتر و زودرسترند و فضاي کمتري را اشغال ميکنند .اساس سيستم هیدروپونيک آب است، پس اين سيستم ميتواند کاملا اتوماتيک باشد ؛ مزيت اتوماتيک بودن سيستم اين است که اگر باغبان براي مدت زيادي در گلخانه حاضر نبود، گياه از کمبود آب و مواد غذايي، تلف نخواهد شد. براساس يک رسم 2.500 ساله ايرانيان در عيد نوروز، گندم يا گياهان ديگري را در مقداري آب ميکاشتند و با آن سبزه براي سفره هفت سين تهيه ميکردند اين شايد اولين کشت هيدروپونيک در جهان بوده که ايرانيان انجام ميدادند. در استان ایلام نخستین گلخانه هیدروپونیک تولید گیاهان دارویی به بهره برداری رسید در اين سيستم میتوان محصولات گوناگوني همچون خیار، گوجهفرنگي، کلم، کاهو، انواع گیاهان علفی، هندوانه، اسفناج، انواع فلفلها، بادمجان ،گلها و گياهان زينتی مخصوصاً ارکيده و در بعضی مناطق موز، هويج، لوبيا سبز، تربچه و چغندر را توليد کرد و حتي ميتوان گفت کشت هيدروپونيک تکنولوژیی فوقالعاده و بسيار خوب براي جوانهزنی بذر است.
مزایای کشت هیدروپونیک :
چگونگي فرآيند رشد در گياهان در روش هیدروپونیک :
شناخت و بکار بستن موفقيتآميز روش هيدرپونيک مستلزم فهم و شناخت چگونگي رشد گياهان توسط
پروشدهندگان آنها است. تقريبا همه گياهاني را که ميشود به روش هايدرپونيک پرورش داد گياهان گلدار هستند اين گياهان از چهار قسمت اصلي تشکيل شدهاند :
ريشه : قسمتی که از گیاه است که در زير خاک رشد ميکند. خاک تامينکننده مواد غذايي، آب وهوا براي گياه بوده و عامل تثبيت ريشهها و ماندگاري گياه بر روي زمين است ريشه مواد غذايي آب وگازهاي موجود در خاک را جذب کرده و اين عناصر شيميايي را براي تغذيه به ساير قسمتهاي گياه منتقل ميکند همچنين ريشه به ايستايي و ثبات گياه و جلوگيري از افتادن آن کمک ميکند.
ساقه : شامل تنه يا بدنه گياه است. ساقه اصلي وشاخه هاي فرعي منشعب از آن اسکلت نگهدارنده برگها گلها و
ميوهها است برگها و ساقههاي سبز طي فرآيند فتوسنتز غذاي لازم براي انتقال به گلها ميوهها و ريشههاي گياه را توليد ميکند. شبکه آوندي موجود د رساقه مشتمل بر مجاري و رگهايي است که آب و موادغذايي را به سراسر قسمتهاي فوقاني و تحتاني گياه منتقل ميکند اين امر نظير سيستم گردش خون در حيوانات است.
برگ : قسمتی است که گیاه براي تنفس تعرق و غذاسازي لازم دارد. مواد غذايي در اين نوع ترکيبات بدون نياز به انجام تغييرات شيميايي ميتواند مورد استفاده قرار گيرد ليکن به دليل آن که اين مواد مانند ترکيبات محول در آب نميتواند به سادگي در آب حل شود امکان استفاده فوري وسريع از اين مواد براي گياه وجود ندارد. مواد غذايي موجود در اين ترکيبات قبل از آن که جذب گياه شود نيازمند انجام برخي تغييرات شيميايي است اين ترکيبات شامل کودهاي آلي و معدني است که الزاما بايد براي استفاده گياه توسط ميکرو ارگانيسمهاي موجود در خاک تجزيه شوند.
ریشه : مواد غذايي بگونهاي در آب حل ميشود که ريشه بتواند از محلول غذايي استفاده کند در اين سيستم يا در آب هوادهي ميشود و يا اينکه ريشهها به خوبي در معرض هواي موجود در محلول غذايي قرار ميگيرد داربست چه به صورت شبکه سيمي و چه به صورتهاي ديگر نگهدارنده گياهان در محلول غذايي هستند. مواد غذايي با حل شدن در آب به صورت محلول در محيط رشد ريشه جريان پيدا ميکند ريشهها در مواد جامدي که داراي خاصيت خنثي بوده و در داخل محلول غذايي هستند رشد ميکند اين وضعيت باعث ميشود که ريشهها از رطوبت کافي برخوردار بوده و در عين حال با انجام زهکشي و تخليه محلول اضافي هواي کافي در محيط رشد ريشه وجود داشته باشد مواد دانهبندي شده مواد جامدي هستند که ريشه در آن رشد کرده و به آنها متکي است.
فرآیند عملیات کشت هیدروپونیک :
در این روش کشت، توزیع آب و عناصر ضروری به ریشه گیاه توسط وسائل پودرکننده آب مثل مهپاش و میست (یک نوع ریزکننده آب و محلول غذایی) انجام میشود. مزیت این روش تهویه مناسب ریشهها است. در این روش ریشهها در هوا رشد میکنند. این روش به صورتی طراحی شده است که امکان استفاده مناسب از آب و عناصر ضروری را فراهم
میکند. ریشهها در این روش باید مرتبا در معرض ارسال محلول غذایی قرار گیرند. در اکثر سیستمهای هیدروپونیک در انتهای ریشهها یک مخزن کوچک آب قرار داده میشود که ریشهها همیشه به آب دسترسی داشته باشند.
محلول غذایی این سیستم رشد هیدروپونیک امروزه کاربرد معمول پیدا کرده است که به صورت تجاری در کشت گیاهان در یک محیط کیسهای یا گلدانی بکار میرود در این زمینه پرلیت بیشترین کاربرد را دارد. در اطراف کیسههای بکار رفته سوراخهایی برای حرکت پرلیت ایجاد میکنند همچنین برای اینکه به آب و محلول غذایی اضافی اجازه بدهند که از محیط خارج شود و تهویه مناسب صورت بگیرد آب چکانهایی بر لبه کیسه ها قرار میدهند. البته بعضا اصلاحاتی در این سیستم برای تطبیق با محصولات مختلف بوجود آمده. برای مثال کیسههای عمودی آویزان برای کاهو و یا گیاهانی که در کناره کیسهها قرار میگیرند. برای مثال گیاه توت فرنگی را در سوراخهای کناره کیسههای پرلیت قرار میدهند و محلول غذایی از بالای کیسهها توسط قطره چکانهای و یا آبشخور های نصب شده به طرف پایین سرازیر
میشود.
در سیستم مستقیم قطرهای، محلول غذایی راک وول در مناطق مختلف جهان برای تولید گوجهفرنگی، خیار و فلفل کاربرد بیشتری دارد. راک وول از یک ماده خنثی که از مخلوط سنگهای آتشفشانی درست شده است. این سنگها را با سنگ آهک مخلوط کرده و تا دمای 1.500 تا 2.000 درجه سانتیگراد گداخته میکنند، الیاف نرمی آزاد میشود که آنها را به هم میپیچند. سپس آنها را به صورت صفحات فشرده در میآورند و آنها را در داخل صفحات پشم سنگ قرار میدهند. در این روش صفحات را به صورت یکنواخت بر روی یک سطح قرار میدهند و همچنین باید راههایی برای عبور جریان محلول غذایی و آب در نظر گرفته شود و محلول غذایی بوسیله قطرهچکانها توزیع میشود. تکنیکهای کشت محیط کشت هیدروپونیک با یک محیط خارجی احاطه میشود که میتواند گلدان یا کیسه نیز باشد. آب، شامل کودهای افزودنی با توجه به با توجه به تقاضای اتمسفری گیاه بکار میرود. در سیستمهایی که گراول و ماسه در آن وجود دارد برای جمعآوری نمک های تجمع یافته احتیاج به یک شستشو بوسیله آب است
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com