نوع محصول کارخانه عبارتست از:
آبمیوه ها و نوشیدنی های میوهای به غلظت 14-10 درجه بريکس که از کنسانتره به غلظت 70-60 درجه بريکس بازسازي شده و در بطري هاي مختلف به ظرفيت 285 سي سي و با درب طشتکي و یک لیتری و نیم لیتری (تتراپک) بسته بندي خواهد شد.
بطري های مذبور داراي ارتفاع و قطرهای مختلف است و بر روي آن بر چسب مربوطه به آن چسبانده خواهد شد. آبميوه توليدي با استفاده از کنسانتره پرتقال، سيب، انگور، آلبالو و بلوبری به صورت آب اين ميوه جات تهيه مي گردد و در مورد آب پرتقال بر اساس نوع کنسانتره مصرفي تهيه آن تا بريکس 7 نيز معمول است.
مواد اوليه مورد نياز کارخانه شامل پرتقال، انبه، سیب، گلابی، گیلاس، هلو و شلیل، انگور، گلابی و کنسانتره پرتقال، سيب، انگور، آلبالو و بلوبری، قندمایع، عصاره، گاز CO2شکر، بطري، کارتن و برچسب مربوطه و .... مي باشد.
با توجه به نسبت اختلاط کنسانتره و آب به نسبت يک قسمت کنسانتره و 5 قسمت آب در مورد سيب و انگور و يک قسمت کنسانتره و 6 قسمت آب در مورد کنسانتره پرتقال، عملاً ميزان کنسانتره مورد نياز جهت توليد در فصل دوم به طور مفصل بیان خواهد شد.
روش کار و نحوه فرآيند خط تولید آبمیوه:
عمليات بازسازي يا Reconstitution جهت توليد آبميوه با فزودن آب به کنسانتره و رساندن بريکس کنسانتره از حدود 65 درجه به 12 درجه انجام مي شود و در اين سيستم چنانچه کنسانتره در شرايط استاندارد تهيه شده باشد عملاً نيازي به اضافه کردن مواد افزودني براي بهبود طعم و شيريني آبميوه نيست. ليکن با توجه به نوع پرتقال و میوه های دیگر ايران و ترشي مربوطه افزودن شکر به آب پرتقال تا ميزان 10% جهت بعبود طعم و مزه قابل انجام است. اين عمليات شامل مراحل زير است:
1-نگهداري کنسانتره مصرفي:
کنسانتره معمولاً در گالن هاي پلاستيکي 120 کيلوئي به کارخانه تحويل مي گردد و از آنجائيکه اين بشکه ها معمولاً به کارخانه سازنده کنسانتره برگردانده مي شود، لذا کارخانه بايد حداقل براي مصرف يک هفته کنسانتره مورد نياز مجهز به مخازن استيل نگهداري به ظرفيت هر کدام در حدود 4000 ليتر باشد.
2-بازسازي آبميوه از کنسانتره
در اين مرحله کنسانتره با 6-5 برابر خود آب مخلوط و به غلظت مورد نظر مي رسد.
اين عمليات در دستگاه بازسازي که شامل 2 مخزن استيل است انجام مي شود که دو مخزن تحتاني به صورت دو جداره و مجهز به همزن با دور سريع و محزن فوقاني جهت ذخيره آبميوه بازسازي شده مي باشد.
در مخازن تحتاني ابتدا آب وارد شده و گرم مي شود و سپس کنسانتره به داخل مخزن پمپ مي گردد و عمل اختلاط توسط همزن با دور خيلي سريع انجام مي شود. عمليات افزورن و اختلاط شکر به آبميوه نيز در اين مرحله انجام مي گيرد.
3-پاستوريزاسيون آبميوه:
جهت توليد آبميوه سالم و قابل نگهداري که داراي عمر مفيد (SHELF_LIFE) بالا باشد مي بايستي با انجام عمليات حرارتي در حداقل زمان ممکن کليه ميکرو ارگانيسم هاي احتمالي در آن را از بين برد که اين عمل توسط دستگاه پاستوريزاتور از نوع فلاش FLASH- PASTEURIZER انجام مي شود.
4-هواگيري آب ميوه:
از آنجائيکه در هنگام اختلاط و خصوصاً با توجه به دور همزن مقداري هوا و اکسيژن در آب ميوه وارد مي شود و چنانچه اين هوا تخليه نگردد، موجبات اکسيداسيون و کاهش ويتامين C و نيز ساير واکنش هاي شيميايي گرديده وطبعاً با تغييراتي در طعم و رنگ کيفيت فرآورده کاهش مي يابد، لذا بايد عمليات هواگيري يا DEAERATION توسط دستگاه مربوطه به نام دي اريتور انجام شود.
5-پرکني آبميوه در بطري:
پرکني آبميوه توليدي در بطري ها به صورت گرم و توسط دستگاه فيلر بطري همراه با طشتک زن مربوطه انجام مي شود. البته بطري ها قبلاً در دستگاه بطري شور توسط آب و بخار آب کاملاً شستشو گرديده اند.
6-استريليزاسيون يا انجام پروسس حرارتي:
پروسس حرارتي براي استريليزاسيون بطري هاي محتوي آبميوه در دستگاه استريليزاتور تونلي انجام مي شود.
در اين دستگاه ابتدا بطري ها تا حرارت 95-85 درجه سانتيگراد گرم شده و سپس در طي مسير خود تا انتهاي تونل در دو مرحله سرد شده و درجه خنکي نهائي بطري ها 25 درجه سانتيگراد خواهد بود.
7-برچسب زني، کارتن کني و انبار:
در آخرين مرحله و پس از خروج بطري ها از استريليزاتور تونلي، بطري ها بر چسب خورده و به تعداد 24 عدد در کارتن مربوطه قرار گرفته و بسته بندي و انبار مي شوند.
در صفحات بعد چگونگي خط توليد آبميوه از کنسانتره و مراحل مختلف صورت نمودار ملاحظه مي گردد.
عمليات بازسازي يا Reconstitution جهت توليد نوشابه شامل مراحل زير است:
اختلاط کنسانتره با آب بر اساس درجه بريکس مورد نظر در مخازن مجهز به گرم کن و همزن با دور سريع- پاستوريزاسيون نوشابه توليدي به صورت فلاش هواگيري نوشابهتوسط DEAERATOR- هموژنيزه کردن نوشابه جهت جلوگيري از دو فاز شدن محلول- شستشوي بطري هاي خالي- پرکن نوشابه در بطري و طشتک زني توسط دستگاه فيلر و طشتک زن اتوماتيک- انجام پروسس حرارتي بر روي بطري ها در استرايليزاتور تونلي بر چسب زني- کارتن کني و انبار.
نمودار مراحل مختلف توليد (process floe sheet) در طرح ضميمه ملاحظه مي گردد.
فرآيند صحيح و قابل توصيه جهت توليد نوشابه بازسازي شده در تمام دنيا روش فوق است و در صورت اجراي اين فرآيند محصول داراي عمر مفيد- shelf life) بالا خواهد بود.
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com