ميوه و مرکبات به عنوان يکي از منابع اصلي و مهم تأمين ويتامينها، املاح، پروتئينها، فيبر، انـرژي و ديگر مواد غذايي مورد نياز بدن انسان ميباشد. از اينرو از ديرباز مصرف اين محصولات همواره مورد توجه بوده و هر کس سعي ميکند به نوعي مصرف اين محصولات را در رژيم غـذايي خـود قـرار دهـد.
ليکن مشکلي که همواره در خصوص اين محصولات مورد توجه بوده اسـت نگهـداري سـبزي و ميـوههـا براي بلندمدت بخصوص براي فصولي از سال که امکان دسترسي به انواع تازه آنها وجود ندارد، مي باشد. از طرف ديگر شکل مصرف نيز يکي ديگر از انتظارات و خواسته هاي بازار است. شکل مصرف علاوه بـر توسعه مصارف غذايي محصولات کشاورزي، شرايط را براي تأمين نياز گستره وسيعي از ذائقههاي مردم فراهم مي سازد و بدينوسيله با ايجاد طعم و مزه گوناگون و همچنين کاهش برخي اثرات نامطلوب مصرف روي گروهي از مردم بخـصوص کودکـان، سـالمندان و بيمـاران مـصرف مناسـب و دلچـسب را بـراي گروههاي فوق نيز فراهم ميسازد.
از نقطه نظر علوم صنايع غذايي، پوره محصولي است که از خمير ميوهها تهيه ميشود. طـرز تهيـه آن بدين صورت است که پس از آماده سازي محصول (نظير پوست گيري، تخمـدانگيـري و هـستهگيـري) بافت آن را با استفاده از بخار کاملاً نرم مي کنند و سپس محصول را از صافي و فيلترهاي مخصوص عبور مي دهند. محصول به دست آمده را با شکر يا بدون آن در قوطيها بسته بندي کـرده و يـا بـه صـورت خشک شده در بازار عرضه مينمايند. پوره معمولاً جهت مـصارف سـاخت لواشـک، مـصارف کودکـان (استفاده در توليد غذاي کودک) و يا مصارف ديگر مانند استفاده در ساخت بستني، مـصرف بـه عنـوان تنقلات و غيره تهيه و عرضه ميگردد.
ردیف | کد آيسيک | نام کالا |
1 | 15131440 | خمير و پوره ميوه و سبزيجات |
2 | 15131450 | پوره ميوه و سبزيجات |
3 | 15131451 | پوره ميوه |
رديف | شماره تعرفه گمرکي | نوع کالا | حقوق ورودي | SUQ |
1 | 20079100 | پوره مرکبات | 55 | Kg |
2 | 20071090 | پوره ساير ميوه جات | 55 | Kg |
پوره ميوه، در واقع خمير ميوه است که پوست، هسته، دم و کليه قسمتهاي نامطلوب آن گرفته شده و همچنين آب آن نيز کاهش پيدا کرده است. بنابراين بـا توجـه بـر شـکل پـوره، مـوارد کـاربرد آن را ميتوان به صورت زير معرفي کرد.
لواشکها عمدهترين مصرف کننده پوره ميوهها ميباشد. در اصطلاح علمي لواشک ترکيبي از پوره انواع مختلف ميوهها است که به صورت خشک و ورقههاي نازک توليد و عرضه ميگردد.
يکي ديگر از موارد مصرف پورهها، توليد غذاي کودک است که در اين محصولات پـوره بـه صـورت ترکيب با ساير مواد غذايي مشارکت دارد.
در برخي کشورها، پوره به صورت مستقيم و به عنوان تنقلات مصرف دارد کـه البتـه در ايـن حالـت پوره بصورت خشک مصرف مي گردد.
پوره ميوه، همان خمير ميوه است که به وسيله شکر شيريني آن نيز افزايش پيدا کرده است. از اينـرو ميتوان با اضافه کردن شکر، نوشيدني آن را تهيه و مصرف نمود. البتـه بايـد گفـت کـه در ايـن حالـت قطعات ريز ميوه در آب ميوه توليد شده وجود داشته و همانند آب ميوههاي تجاري صاف نميباشد و لذا ميتوان بيشتر حالت نکتار براي آن اتلاق کرد.
در صنعت فرآوري ميوهجات، منظور از سورت ميوه، جداسازي موارد نارس، لهيده، گنديده و همچنين برداشتن چوب، علف، برگ و موارد ديگر است که معمولاً به همراه ميوه وارد کارخانه ميگردد. عمليـات سورت از طريق قراردادن ميوه روي نقاله در حال حرکت و جداسـازي اجـرام خـارجي توسـط کـارگران انجام ميگيرد. در اين فعاليت دوش آب سبب شستشوي ميوه نيز ميگردد.
ميوههاي رسيده به کارخانه معمولاً تميز نبوده و در سطح آنها بقاياي سموم استفاده شده کـشاورزي، تخم يا لارو حشرات، خاک و موارد ديگر است. از اينرو در اين مرحله با استفاده از ماشين شستشو، ميـوه ضمن تميز شدن به قسمت بعدي منتقل ميگردد.
پري هيتر به معني حرارت دهي اوليه ميوه است که اين عمل علاوه بر آسان سازي جدا شدن هـسته و پوست ميوه، سبب از بين رفتن ميکروارگانيسمهاي سـطحي آن شـده و همچنـين قـوام خميـر پـوره را افزايش ميدهد.
اين عمليات براساس نوع ميوه توسط ماشينهاي مخصوص آن صورت ميگيرد.
ميوه پس از گذراندن مراحل قبلي، توسط ماشينهاي مخصوص خرد شـده و تبـديل بـه خميـر ميـوه ميگردد. خردکنها داراي انواع مختلف هستند که هر کدام براي ميوه خاص خود ساخته و مورد استفاده قرار ميگيرد.
خمير توليد شده ميوه، معمولاً داراي ناخالصيهايي مانند پوست ميوه و بقاياي تخمهاي جدا نشده ميوه ميباشد از اينرو به منظور توليد پوره مرغوب و يک دست لازم است ناخالصيهـاي فـوق از خميـر جـدا شود که اين امر در مرحله صافي که عموماً به صورت توربو سه مرحلهاي (هر مرحله داراي سوراخهـايي با قطر متفاوت است) ميباشد، انجام ميگيرد. خمير صاف شده ميوه بـه صـورت نـرم و فاقـد پوسـت و هستههاي احتمالي ميوه ميباشد.
خمير ميوه صاف شده از بريکس پاييني برخوردار است (ميزان آب خمير بيـشتر از حـد مـورد نيـاز است) از اينرو لازم است به منظور ايجاد شرايط بهتر نگهداري و توليـد محـصول در حـد انتظـار بـازار، بخش قابل توجهي از آب آن تبخير و جدا گردد. عمليات تغليظ توسط اواپراتورهاي سه مرحلهاي که به صـورت تحـت خـلأ کـار مـيکننـد صـورت ميگيرد. خمير خارج شده از اين دستگاه داراي غلظت بالا بوده و آماده جهت بـستهبنـدي و ارسـال بـه بازار ميباشد.
بستهبندي پوره عموماً در قوطيهاي فلـزي 500و 1000گرمـي و بـشکههـاي 100و 200ليتـري صورت ميگيرد که نوع قوطي آن براي مصارف خانگي و نوع بشکهاي آن براي مصارف صنعتي خواهـد بود.
هر ماده غذايي پس از بستهبندي لازم است تحت عمليات حرارتي قرار گرفته و به واسـطه آن کليـه ميکروارگانيسمهاي همراه غذا (داخل قوطيها) از بين رفته و غذا بـراي نگهـداري طـولاني مـدت تهيـه گردد. عمليات استرليزاسيون در اتوکلاوهاي آب داغ و تحت دما و زمان مشخص انجام مـي گيـرد کـه پارامترهاي فوق براي هر ميوه متفاوت ميباشد که در اينجا به طور متوسط دماي استريليزاسـيون حـدود 90-95درجه و زمان حدود 15-20دقيقه خواهد بود.
لازم به ذکر است که استريليزاسيون توسط اتوکلاو براي قوطيهاي فلزي صورت گرفته لـيکن بـراي بستهبندي بشکهاي از استريليزاسيون ممتد که به واسطه عبور پـوره ازداخـل لولـههـاي استريليزاسـيون صورت ميگيرد، انجام خواهد گرديد.
محصولات غذائي پس از توليد لازم است به مـدت معينـي در انبـار محـصول قرنطينـه شـده و در صورت عدم مشاهده هر گونه آلودگي ميکروبي، راهي بازار مصرف گردند. وجود آلودگي هاي ميکروبي در قوطي ها بصورت باد کردگي قوطي ها، سوراخ بودن آنها و موارد ديگر قابل مشاهده و کشف است. در مورد محصول مورد مطالعه زمان قرنطينه حدود دو هفته مي باشد
پس از پايان دوران قرنطينه، محصول براي فروش به انبار محصول تحويل مي شود.
در صنعت غذا، بسياري از فرايندهاي توليدي حالت يکسان داشته و به نوعي مـي تـوان گفـت کـه الزام اداره نظارت بر مواد غذائي (وزارت بهداشت) و موسسه استاندارد روي اجـراي فراينـدهاي فـوق وجود دارد. لذا آنچه در اين فرايندها سبب ايجاد اختلاف در کيفيت محصولات توليـدي شـرکت هـاي مختلف مي گردد، فرمولاسيون توليد (ترکيب درصد واقعي مواد اوليه و افزودني هـاي آن) و همچنـين کيفيت مواد اوليه (ميوه ها) مصرفي مي باشد. بنابراين دقت عمـل واحـد توليـدي در انتخـاب مـواد، نگهداري آن تا زمان ورود به خط توليد و فرمولاسيون ساخت عوامل اصلي تعيين کيفيت محـسوب مـي گردند که هر توليد کننده لازم است آنرا رعايت کند.
الف)نگاهي به روش توليد پوره انواع ميوه جات
فرايند توليد پوره ميوهها با توجه بر نوع ميوههاي مورد استفاده جهت توليد پوره به سه قسمت اساسي تقسيم ميگردد.
قسمت اول – آماده سازي ميوه
اين قسمت شامل مراحل زير است.
• سورت ميوه و حذف کليه آشغالها و اجرام خارجي ناخواسته
• دم گيري ميوه
• پوست گيري ميوه
• تخمدان يا هستهگيري ميوه
• شستشوي ميوه
• خرد کردن ميوه و توليد خمير آن
قسمت دوم – تغليظ ميوه خرد شده و توليد پوره
اين قسمت شامل مراحل زير است:
• صاف کردن خمير ميوه
• اضافه کردن شکر
• تغليظ خمير
• توليد پوره
قسمت سوم – بستهبندي
بسته بندي پوره توليد شده عمومي در قوطيهاي فلزي يا بشکه صورت ميگيرد.
به طوري که در بالا شرح داده شد، فرايند توليد پوره ميـوه داراي سـه قـسمت اساسـي اسـت و لـذا براساس نوع ميوه، قسمت اول فرايند متفاوت خواهد بود که اين اختلاف صرفاً در خصوص ماشين آلات مورد استفاده بوده و فرايند توليد نسبتاً يکسان است. علت وجود تفاوت در ماشـين آلات قـسمت اول را ميتوان به صورت زير عنوان کرد:
اين ميوه شامل هلو، شفتآلو، گيلاس، آلبالو، انبه و موارد مشابه است.
اين ميوهها شامل مرکبات، سيب، گلابي، موز و موارد مشابه است.
اين ميوهها شامل آلبالو و گيلاس ميباشد.
بنابراين کاملاً مشخص است که آماده سازي ميوههاي فوق که شامل پوسـت گيـري، هـستهگيـري و دمگيري ميباشد، با همديگر متفاوت خواهد بود که اين امر ضرورت استفاده از ماشين آلات مخـصوص هر گروه ميوه را به وجود آورده و در نهايت قسمت اول فرايند توليـد را بـسته بـه نـوع ميـوه متفـاوت ميسازد. ليکن قسمت دوم و سوم فرايند در مورد کليه ميوهها يکسان ميباشد.
خلاصه طرح | |
موضوع طرح | تولید و بسته بندی پوره میوه |
ظرفیت | 100 تن در یک شفیت کاری 8 ساعته و 360 روز در سال |
زمین مورد نیاز | 1,500 مترمربع |
زیربنا | 790 مترمربع |
ارزش ماشین آلات | 6,810 میلیون ریال |
برق مورد نیاز | 50 کیلووات |
سرمایه گذاری ثابت طرح | 8,642 میلیون ریال |
سرمایه در گردش طرح | 1,668 میلیون ریال |
کل سرمایه گذاری طرح | 10,309 میلیون ریال |
تسهیلات بانکی مورد نیاز | 7,216 میلیون ریال |
ارزش فروش محصولات | 35,000 میلیون ریال |
نرخ برگشت سرمایه | 42 درصد |
برگشت کل سرمایه گذاری | 1 سال و 4 ماه |
نقطه سربسر طرح | 73 درصد |
کارکنان مورد نیاز طرح | 10 نفر |
مقدار NPV | 6,371 میلیون ریال |
میزان IRR در حالت عادی | 29 درصد |
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com