مکملهای غذایی و ورزشی در اشکال مختلفی شامل قرص، کپسول، صمغها و پودرها و همچنین نوشیدنیها و قطعات انرژی زا ارائه میشوند. یک مکمل میتواند مواد مغذی استخراج شده از منابع غذایی یا سنتزی را به منظور افزایش مقدار مصرف آن در بدن تأمین کند.
مکملهای محبوب شامل ویتامینهای فیبر، اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه که در تولید آنها از مواد معدنی همانند کلسیم و آهن و مواد موثره و مغذی گیاهان و محصولاتی مانند گلوکوزامین، پروبیوتیکها و روغن ماهی استفاده میشوند. مولتی ویتامین رایجترین محصول مورد استفاده برای کسانی است که رژیم غذایی متعادل مصرف نمیکنند. مکمل غذایی نمیتواند به عنوان یک داروی جدید آنتی بیوتیک یا بیولوژیکی مورد تایید و مجاز محسوب نمود، بلکه به عنوان غذا جهت مصرف در رژیم غذایی به بازار عرضه میشود.
ﻣﮑﻤﻞﻫﺎی ورزشی، مواد و ﺗﺮﮐﯿﺒﺎﺗﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ که کمبودهای غذایی را در بدن ورزشکاران برطرف میکنند. خیلی از ورزﺷﮑﺎران ﺑﻪ دلایل مختلف در رژیم غذایی خود، ﻣﮑﻤﻞﻫﺎی ورزﺷﯽ را مصرف میکنند.
مکمل های ورزشی، موادی را که بدن برای رشد و پرورش به آن نیاز دارد را تأمین کرده و علاوه بر آن موجب افزایش یا کاهش وزن بدن میگردند. مکمل ها همچنین به پرورش عضله کمک کرده و توان بدن را برای ساختن ماهیچه بالا میبرند.
مواد تشکیل دهنده مکملهای غذایی مورد بحث ممکن است سنتزی و یا حاصل از مواد طبیعی به صورتهای مختلف باشند. لذا مکملهای غذایی را میتوان به شیوه زیر دسته بندی نمود.
مکمل های ویتامین دار
ویتامین به عنوان یک ترکیب آلی در بدن انسان نقش یک ماده مغذی با نیاز محدود را ایفا میکند که ساخت آن در بدن به اندازه کافی صورت نمیگیرد و این نیاز نسبت به شرایط و انسانهای مختلف متفاوت است. کمبود آن از طریق مکملهای ویتامینه جبران میگردد. ویتامینها یکی از عوامل تسهیل کننده سوخت و ساز اسیدهای آمینه، چربیها و کربوهیدراتها در بدن میباشند و فرایند رشد و تکثیر و ترمیم سلولی را در بدن بهبود میبخشند. ویتامینها نوعاً عامل یا کاتالیزور جذب مواد غذایی در روده بوده و هر کدام از آنها میتوانند سبب پیشگیری از بروز عارضههای بیماری باشند. ویتامینها را در سیزده دسته بشرح ذیل دسته بندی میکنند.
ویتامینهای گروههای A ، C ، D ، E ، K ،F (رتیالین، آسکوربیک اسید،دی، توکوفرول ها و توکوترینول، کا1 و کا2 واف و گروه ویتامینهای ب شامل: تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3)، اسید پانتوتنیک (B5)، پیریدوکسین B6، بیوتین (B7)، اسید فولیک (B9) و کوبالامین B12 هستند). بدیهی است مصرف ویتامین و مقدار آن در زمان بروز علائم و نشانههای مرتبط با کمبود ویتامین تحت نظر متخصصین ذی صلاح توصیه شود.
مکمل های حاوی مواد معدنی
مواد معدنی عناصر شیمیایی غیرسنتزی ضروری برای زندگی هستند. چهار ماده معدنی: کربن، هیدروژن، اکسیژن و نیتروژن برای زندگی ضروری هستند اما در مواد غذایی و آشامیدنی به میزان زیادی فراگیرند. مکمل غذایی کلسیم و ویتامین D در کاهش خطر شکستگی و پوکی استخوان موثر است.
مواد معدنی ضروری برای انسان، بر اساس وزن و براساس توصیه پزشکی در رژیم غذایی جهت مصرف کافی تعیین میشود. پتاسیم، کلر، سدیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، روی، منگنز، مس، ید، کروم، مولیبدن، سلنیوم و کبالت. مواد معدنی ضروری به عنوان مکملهای غذایی به صورت جداگانه و در ترکیب با ویتامینها و سایر مواد معدنی به بازار عرضه میشوند.
مکمل های پروتئینی و اسیدهای آمینه
مکملهای حاوی پروتئین، به صورت پودر با قابلیت اختلاط در آب و یا نوشیدنی آماده به عنوان کمک به افرادی که از بیماری یا آسیب دیدگی بهبود مییابند و یا برای تامین نیاز بدنی ورزشکاران و کسانی که فعالیت بدنی سنگین نیازهای پروتئینی آنها را افزایش میدهد و یا افرادی که امیدوار به کاهش وزن با کمترین کاهش عضلانی هستند. پروتئینها از بلوکهای سازندهای به نام اسیدهای آمینه تشکیل شدهاند. حدود 20 آمینو اسید مختلف وجود دارد که در ترکیبات مختلف به هم پیوند میخورند. بدن از آنها برای ساختن پروتئینهای جدید مانند عضله و استخوان و سایر ترکیبات مانند آنزیمها و هورمونها استفاده میکند.
همچنین میتواند از آنها به عنوان منبع انرژی استفاده کند. برخی از اسیدهای آمینه میتوانند توسط بدن ساخته شوند، تعداد نه آمینو اسید وجود دارد که بدن قادر به ساخت آنها نیست و آنها به عنوان اسیدهای آمینه ضروری شناخته میشوند که باید به اندازه کافی از طریق رژیم غذایی جذب شوند تا بدن بتواند عملکرد خود را انجام دهد. محصولات مکمل ممکن است شامل پروتئینهای آب پنیر، سویا، نخود، کنف یا کازئین و پروتئین برنج باشد. مواد پروتئینی که به عنوان مکملهای غذایی به بازار عرضه میشوند، میتوانند در رژیم وعدههای غذایی و پزشکی گنجانده شوند، محصولات “جایگزینی وعده های غذایی” معمولاً حاوی پروتئین، کربوهیدرات، چربی، ویتامین و مواد معدنی هستند.
مکملهای بدن سازی مکملهای غذایی هستند که به طور معمول توسط افرادی که در بدن سازی، وزنه برداری، ورزش های رزمی مختلط و دو میدانی شرکت میکنند، به منظور تسهیل افزایش توده بدن بدون چربی استفاده میشود. هدف استفاده از مکملهای غذایی تامین نیاز بدن و افزایش حجم و توان عضلات و وزن بدن و بهبود عملکرد ورزشی است. از جمله پرکاربردترین محصولات دارای پروتئین بالا، اسیدهای آمینه با زنجیره شاخه ای، گلوتامین، آرژنین، اسیدهای چرب ضروری، کراتین و پروتئین آب پنیر است. مکملهای مذکور به صورت محصولات آماده سازی شده تک مادهای یا به صورت “ترکیبی” تولید میشوند. اختلاط اختصاصی مکملهای مختلف جهت همافزایی اثرات بهبود دهنده آنها به بازار عرضه میشوند.
پروتئین آب پنیر
بر اساس اطلاعات موجود، آب پنیر طی مراحل تولید پنیر از آن جدا میشود و به صورت پودر فراوری میشود و سرشار از پروتئین است که اگر به صورت کنستانتره تولید شود. هنوز لاکتوز و قند شیر که بسیاری از افراد در هضم آن مشکل دارند را دارا است. ولی شکل پروتئین ایزوله آن حاوی مقدار بسیار کم لاکتوز است زیرا بیشتر این قند شیر در طی مراحل فرآوری از بین میرود. آب پنیر به سرعت هضم میشود و سرشار از آمینو اسیدهایی است که نقش مهمی در تقویت رشد و بهبود عضلات دارد. وقتی اسیدهای آمینه پروتئین وی در معده هضم و سپس در جریان خون جذب شوند برای سنتز پروتئین عضله یا ایجاد عضله جدید در دسترس بدن قرار میگیرند.
پروتئین کازئین
کازئین مانند آب پنیر پروتئینی است که در شیر یافت میشود. با این حال، کازئین بسیار کندتر هضم و جذب شود. کازئین وقتی با اسید معده تداخل کند ژل تشکیل میدهد که باعث کند شدن تخلیه معده و جذب آرام اسیدهای آمینه آن در جریان خون میشود. این فرایند منجر به قرار گرفتن تدریجی و مداوم عضلات در معرض اسیدهای آمینه میشود.
کازئین در افزایش حجم ماهیچه و کاهش چربی نقش موثرتری نسبت به پروتئین سویا و گندم دارد، اما تاثیری کمتر از پروتئین آب پنیر را دارد. کازئین یک پروتئین لبنی با هضم کند بوده و قریب به هشتاد درصد پروتئین شیر را تشکیل میدهد. کازئین بصورت تکهها غیر محلول در آب است و برای جذب در سیستم گوارش زمان بیشتری لازم دارد. کازئین موجب تقویت رشد سطح هورمونی شده و به چربی سوزی بدن کمک مینماید. انواع کازئین عبارتند از کازئین میسلار و کازئینیت (شامل کلسيم کازئینیت، پتاسیم کازئینیت، سدیم کازئینیت) و پروتئین کازئین هیدرولیز شده.
پودر پروتئین گوشت
در پودر پروتئین گوساله، چربی و کلسترول آن جدا شده و مقادیری زیادی از آمینو اسیدهایی که پروتئین عضلات را تشکیل میدهند. به علاوه کراتین که در عضلات ذخیره میشود، وجود دارد. این پودر دارای سرعت هضم بالایی در بدن است و منبع غنی از ویتامینهای A و B به شمار میآید و جایگزین بسیار مناسبی است برای کسانی که باید از مصرف لاکتوز اجتناب کنند.
پودر کراتین مونوهیدرات
پودر کراتین فاقد گلوتن بوده و در افزایش عملکرد و تاب آوری بدن و تحربک ساخت پروتین عضلانی نقش مهمی دارد. کراتین با بسترسازی هدایت مناسب مایعات و مواد معدنی مغذی به ماهیچهها سبب دخیره انرژی و ازدیاد حجم عضله و افزایش توان عضلانی بدن میشود.
پودر گلوتامین
گلوتامین یکی دیگر از محصولات طرح توجیهی تولید مکمل های غذایی است که به رشد و بازسازی سلولهای عضلانی و تقویت سیستم ایمنی کمک مینماید و میزان ذخایر گلیکوژن بدن را افزایش میدهد. مواد تشکیل دهنده آن ال- گلوتامین است و گلوتامین نیز یک آمینو اسید است که به سادگی توسط بافتهای بدن میتواند تولید شود. بدن از ماده گلوتامین در سیستمهای عصبی و گوارشی و ایمنی به عنوان سوخت استفاده قرار مینماید. ورزشکاران در جریان تمرین به میزان بیشتری گلوتامین از آنچه که بدن تولید میکند را نیاز دارند.
اسیدهای چرب ضروری
روغن ماهی یک مکمل معمول اسید چرب است زیرا منبع غنی امگا 3 است. اسیدهای چرب رشتههایی از اتمهای کربن هستند که طول آنها متفاوت است. اگر در اسید چرب پیوندهای کربنی تماماً منفرد باشد، اسید چرب اشباع نامیده میشود. ولی اگر دو یا چند پیوند دوگانه وجود داشته باشد (C = C = C)به آن اسید چرب اشباع نشده میگویند.
اسیدهای چرب دارای طول متوسط و کم مستقیماً از طریق جریان خون جذب و به کبد فرستاده میشوند. اسیدهای چرب با طول بلند برای جذب ابتدا به تری گلیسیرید تبدیل و با لایهای از کلسترول و پروتئین پوشیده میشوند. بعد از این فرآیند، ذخیره سازی در بافتهای بدن به منظور تولید انرژی صورت میگیرد.
اسیدهای چرب ضروری عبارتند از؛ آلفا-لینولنیک اسید (ALA)که یک اسید چرب امگا 3 و اسید لینولئیک (LA)که یک اسید چرب امگا 6 است. ALA میتواند در بدن سبب ایجاد اسیدهای چرب امگا 3 شود. اسید ایکوزاپنتائوئیک (EPA)و اسید دوکوزا هگزانوئیک (DHA)روغنهای گیاهی، به ویژه روغن هسته و دانه گیاهان، حاوی ALA هستند. منابع غذایی تامین EPA و DHA ماهیهای اقیانوسی هستند. منابع تامین اسیدهای چرب در مکمل غذایی شامل روغن ماهی، روغن کریل و عصاره جلبک دریایی است.
پروتئین تخم مرغ
پودرهای پروتئین تخم مرغ از سفیده آن ساخته میشوند یکی از کامل و با کیفیتترین پروتئین های موجود است و حاوی بیش از ۴۰ نوع پروتئین متفاوت سازگار با بدن است. همه 9 اسید آمینه ضروری مورد نیاز بدن را فراهم میکنند، پروتئین سفیده تخم مرغ میتواند انتخاب و جایگزین مناسبی برای افرادی که آلرژی لبنی دارند، باشد. سفیده به دلیل دارا بودن آمینواسیدهای شاخهدار به تولید پروتئین در عضلات بدن یاری میرساند.
مقدار قابل توجه آمینواسید آرژینین موجود در آن، بدن را به تولید نیتریک اکسید تحریک و در نتیجه موجب بهبود گشادی عروق خونی، افزایش انتقال اکسیژن و مواد مغذی از طرق جریان خون در عضلات و ریکاوری آن میشود. آرژنین پروتئین تخم مرغ به ارتقا سطح هورمون رشد و تقویت عضلانی کمک مینماید.
مکمل های حاوی محصولات طبیعی
مکملهای غذایی را میتوان با استفاده از منابع سنتز نشده و یا عصارههای گیاهان، حیوانات، جلبکها، قارچها یا گلسنگها تولید کرد. این محصولات دارای سابقه طولانی استفاده در گیاهان دارویی و اشکال مختلف طب سنتی هستند. دانههای همانند بادام، گردو، فندق، بادام هندی، تخمه کدو، دانه کنجد، تخمه آفتابگردان همانند لوبیا، عدس، نخود، نخود خرد شده و برخی از محصولات حاوی غلات نیز منبع پروتئین هستند.
پروتئین نخود فرنگی
پودر پروتئین نخود در میان گیاه خواران و افرادی که به لبنیات یا تخم مرغ حساس هستند طرفداران بسیار دارد. این ماده از نخود زردآسیاب شده، ساخته شده است و حاوی فیبر بالا و دارای همه اسیدهای آمینه ضروری است. پروتئین نخود همچنین به ویژه از نظر BCAA غنی است. پروتئین نخود در تحریک ترشح چندین هورمون سیری ممکن است با پروتئین لبنی قابل مقایسه باشد. افزایش ضخامت عضلانی را با کسانی که روزانه به همان میزان پروتئین آب پنیر مصرف میکردند، ایجاد نماید. پروتئین نخود فرنگی سبب رشد عضلات به همان اندازه پروتئینهای حیوانی میشود.
پروتئین برنج قهوه ای
پودرهای پروتئینی در مقایسه با پروتئین آب پنیر برای ساختن عضلات در سطح پایینتری قرار دارند. اگرچه پروتئین برنج حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری است ولی نمیتواند به عنوان یک پروتئین کامل محسوب شود، ولی اثرات مفیدی بر ترکیب بدن داشته با این حال اسید آمینه لیزین آن کم است که جزو اسید آمینه های مهم محسوب میگردد. پودرهای پروتئین برنج قهوهای دارای هفتاد درصد پروتئین و مملو از آمینو اسید گلوتامین است، آرژنین آن بیش از پودر پنیر است. بدلیل تبدیل آرژنین به اکسید نیتریک استفاده از پروتئین برنج قهوهای میتواند جریان خون را بهبود و انتقال مواد مغذی به عضلات را تسریع نماید.
پروتئین سویا
پروتئین سویا دارای آرژنین و لیزین است و در افزایش سطوح هورمون رشد موثر بوده و ارتقا سطح نیتریک اکسید در سلامتی رگهای خونی و گشاد کننده عروق موثر است. سویا نقش موثری در ریکاوری عضلات و چربی سوزی داشته و در ریکاوری عضلات پس از تمرین نقش مثبتی دارد. انواع پروتئین سویا عبارتند از پروتئین سویا کنستانتره و ایزوله.
پروتئین سویا کنستانتره
پروتئین سویا ترکیبی از 65 درصد پروتئین و 35درصد کربوهیدرات و چربی است. این پودر در جریان پروسه عصاره گیری برگهای سویا توسط آب یا الکل برای جداسازی کربوهیدرات که در نهایت در فرایند خشک و آسیاب کردن قرار میگیرد، حاصل میشود.
پروتئین سویا ایزوله
پروتئین سویا از پودر پروتئین کنستانتره سویا طی فرایند بهبود با حذف کربوهیدرات و چربی آن بدست میآید. در نتیجه پودر پروتئینی سویایی با درجه خلوص ۹۰ درصد حاصل میشود.
پروتئین گندم سیاه
پروتئین اصلی موجود در گندم همانند پروتئین سفیده تخم مرغ حاوی مقدار بالایی از آمینو اسیدهای ضروری و سولفوردار است که در افزایش حجم و ریکاوری عضلات مفید است. این پروتئین میتواند به کاهش کلسترول در بدن یاری رساند.
پودر پروتئین شاهدانه
پودر پروتئین شاهدانه از دو پروتئین اصلی ادستین و آلبومین تشکیل شده است و تا ۵۰درصد پروتئین دارد. پودر پروتئین شاهدانه با دارا بودن مقادیر بالایی از آرژنین و BCAA و اسیدهای چرب ضروری و فیبرها نقش موثری در سلامتی بدن ایفا مینماید.
برخی از پودرهای پروتئینی حاوی ترکیبی از منابع گیاهی هستند تا امکان تامین کلیه اسیدهای آمینه ضروری را در بدن فراهم نمایند. ترکیب پروتئین معمولاً با اختلاطی از بخشهای مختلف گیاهان و دانههای حاوی پروتئین و مواد مغذی آنها همانند برنج قهوهای، نخود فرنگی، دانههای چیا، دانههای کتان به دلیل محتوای فیبر و پروتتین استفاده میشود. پروتئین نخود، برنج یا یک مخلوط نخود و برنج با آنزیمهای مکمل تسریع کنندگی هضم را فراهم مینمایند. اختلاط چند پودر طبیعی پروتئیندار و ترکیبی از پروتئینهای گیاهی با افزودن آنزیم امکان هضم و جذب مواد مغذی را افزایش میدهد.
پروبیوتیک ها
روده بزرگ انسان میزبان بیش از 1000 گونه میکروارگانیسم است که عمدتا باکتری هستند و تعداد آنها دهها تریلیون است. “پروبیوتیک” های مورد کاربرد در مکملهای غذایی خوراکی میتوانند با تحت تاثیر قراردادن گونههای خاص باکتری زنده در بدن انسان مزایایی مانند حفظ سلامت دستگاه گوارش را ایجاد نمایند. مکملهای پروبیوتیک انتظار میرود، سریعترین رشد بازار مکملهای غذایی در سراسر جهان را داشته باشد. امروزه تولید بهداشتی ماست حاوی پروبیوتیک در بسیاری از کشورها مورد توجه قرار گرفته است. مواردی که افزایش میزان پروبیوتیک میتواند از طریق غذا یا مکملها به بدن کمک کند. بطور نمونه عبارتند از:
تاثیر در درمان اسهال ناشی از آنتی بیوتیکها، یبوست، بیماری التهابی روده، سندرم روده تحریک پذیر، عفونت های مخمری
مولتی ویتامین ها
این دسته از مکمل ها در رشد و تقویت عضلانی تأثیری ندارد؛ ولی برای حفظ سلامت بدن سودمند است و با افزایش سیستم ایمنی بدن، ابتلا به بیماری ها را کاهش میدهد. افرادی هم که ورزش نمیکنند، میتوانند از این مکمل استفاده کنند. مولتی ویتامین ها، همه ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را در خود دارند. افراد با توجه به شرایط سنی و جنسیت خود میتوانند دوزهای مختلفی از آن را مصرف کنند.
کراتین
کراتین یکی از پر مصرف ترین انواع مکمل های ورزشی است و از آمینواسید تشکیل میشود. این ماده که در گوشت ماهی نیز وجود دارد، میتواند انرژی مورد نیاز بدن را در حین تمرین های ورزشی تأمین کند. این مکمل غذایی، قابلیت عضله سازی خوبی دارد. بدنسازان با مصرف آن میتوانند میزان تمرین ها و وزنه هایی که میزنند را افزایش دهند.
آمینواسیدهای شاخه ای
این مکمل ها که حاوی موادی مانند والین، لیوسین و ایزولیوسین میباشند، برای ورزشکارانی که در روز، کمتر غذا میخورند مفید است. بدن به کمک این آمینواسیدها پروتئین تولید میکند. مصرف این مکمل ها به خصوص برای وزنه برداران توصیه میشود. این مکمل ها به شکل شکلات، شیک و یا پودر به بازار عرضه میشوند.
گلوتامین
گلوتامین از آمینواسیدهاست و موجب افزایش عضله و بهبود ترمیم ماهیچه ها میشود. این ماده مانع از کم کاری عضلات و ماهیچه ها میگردد. این مکمل غذایی، حاوی ترکیباتی از گلوتامات و آمونیاک است و استفاده از آن در مواقع آسیب دیدگی میتواند تأثیر خوبی در بهبودی داشته باشد. گلوتامین در افزایش ترشح هورمون های رشد و همچنین چربی سوزی میتواند مؤثر باشد.
پروتئین کازئین
این ماده نیز از انواع دیگر مکمل های عضله ساز است. این مکمل موجب افزایش متابولیسم بدن میشود. فرایند سوخت و ساز این ماده در بدن به کندی انجام شده و همین باعث میشود که در بدن به مدت بیشتری باقی بماند. این مکمل غذایی در انواع شکلات، پودرهای خوراکی و همچنین به شکل نوشیدنی در بازار یافت میشود.
روغن ماهی (امگا۳)
اسیدهای چرب این ماده موجب سلامت قلب و عروق بدن میشود. همچنین در تنظیم هورمون های بدن و پایین آوردن فشارخون مؤثر است. این ماده در منابعی مانند ماهی سالمون به طور فراوان وجود دارد، اما در شرایطی که مصرف آن ممکن نیست، میتوان مکمل های امگا ۳ را جایگزین آن نمود.
مکمل گینر
این مکمل، حاوی مقادیر زیادی از کربوهیدرات هاست. درصدی از پروتئین، انواع ویتامین ها و املاح معدنی نیز در این مکمل وجود دارد. مصرف این مکمل به بدنسازان در افزایش حجم عضلات کمک میکند.
مکمل پروهورمون
مکمل پروهورمون به افزایش ترشح هورمون تستوسترون کمک میکند. این مکمل در انواع مختلف تولید میشود. مصرف این مکمل باید با توجه به شرایط سنی و جسمی افراد صورت بگیرد.
مکمل های لاغری و چربی سوزی
مکمل های چربی سوز، سوخت و ساز بدن را بالا میبرد. استفاده از این مکمل ها همراه با رژیم غذایی مناسب موجب کاهش اشتها و لاغری میشود.
مکمل پروتئین
مصرف این مکمل در میان ورزشکاران جایگاه خاصی دارد. مصرف پروتئین برای افزایش حجم عضله و همچنین برای بعد از انجام تمرین های پرفشار و سنگین لازم است. این مکمل های غذایی در انواع گوناگون تولید میشوند. پروتئین وی یکی از انواع پرمصرف این مکمل هاست. پروتئین وی علاوه بر افزایش حجم و تقویت عضلات، سیستم ایمنی بدن را نیز افزایش داده و در کاهش فشار خون و استرس در بدن نیز مؤثر است.
کد آیسیک، یک سیستم بین المللی برای طبقه بندی استاندارد صنایع است که به کمک آن میتوان هویت کالاها، قطعات، مدارک و اموال را به سادگی تعیین کرد. با استفاده از این سیستم کدگذاری، صحت کلیه اطلاعات مربوط به محصولات در تمامی واحدها و شرکت ها، تأیید میشود.
ردیف | کد آیسیک | نام محصول | واحد سنجش |
1 | 1549412621 | مکمل غذائی انسان | تن |
2 | 1549412621 | پودر مکمل روغن سبزه بر پايه کربنات ها | تن |
3 | 2423314330 | انواع مکمل دارويی و غذایی انسان | تن |
4 | 2423414331 | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل قرص | تن |
5 | 2423414332 | انواع مکمل دارویی و غذايی انسان به شکل کپسول | تن |
6 | 2423414334 | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر | تن |
7 | 2423414952 | انواع مکمل دارویی بر پايه مواد غذایی | تن |
8 | 2423416030 | انواع مکمل دارويی و غذایی انسان به شکل کپسول نرم | تن |
9 | 2423514336 | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر بر پايه انواع کربوهيدرات | تن |
10 | 2423514335 | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر بر پايه انواع پروتئين | تن |
11 | 2423514944 | انواع مکمل های دارویی پروبيوتيک (کپسول) | تن |
12 | 2423514956 | انواع مکمل دارویی بر پايه مواد غذايی به شکل پودر | تن |
13 | 2423514957 | انواع مکمل دارویی بر پايه مواد غذایی به شکل قرص | تن |
14 | 2423515295 | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل محلول بر پايه انواع چربی | تن |
15 | 2423515296 | انواع مکمل دارویی و غذايی انسان به شکل محلول بر پايه انواع پروتئين | تن |
16 | 7495412412 | بسته بندی انواع مکمل های دارویی و غذایی | تن |
در داد و ستدهاي بازرگاني بين المللي جهت کد بندي کالاها و تعيين حقوق گمرکي و سود بازرگاني ،اغلب از دو نوع طبقه بندي استفاده مي شود که يکي از اين طبقه بندي ها نامگذاري بروکسل و ديگري طبقه بندي مر کز استانداردها و تجارت بين المللي مي باشد و روش طبقه بندي مورد استفاده دربازرگاني خارجي کشور ايران طبقه بندي بروکسل است که بنابر نيازها وکاربردهاي خاص موجود ،گاهي تقسيم بنديهاي بيشتري در زير تعرفه ها انجام گرفته است.
طبق اطلاعات اخذ شده از پايگاه اطلاع رساني گمرک ايران شماره تعرفه گمرکي محصولات در سال هاي مختلف به شرح زير مي باشد:
کد | شرح تعرفه |
۳۰۰۴۹۰۴۰ | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر بر پایه انواع کربوهیدرات |
۳۰۰۴۹۰۴۰ | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر بر پایه انواع پروتئین |
۳۰۰۴۹۰۴۰ | انواع مکمل دارویی و غذایی انسان به شکل پودر به صورت ترکیبی |
تعدادی از فرایندهای متنوعی که برای تهیه پودر پروتئین از منابع غذایی طبیعی، گیاهی و حیوانی استفاده میشود، بشرح ذیل است.
روش اولترا فیلترسیون شیر/آب پنیر
جداسازی پروتئینهای شیر که برای تولید پروتئین کنستانتره شیر استفاده میشود. در ابتدا مایع شیر با فشار از منافذ بسیار ریز فیلتر دستگاه عبور داده میشود و مولکولهای پروتئین که دارای سایز بزرگتری است در پشت روزنهها به جامانده و جمع آوری میشود. این پروتئین کنستانتره شیر در ادامه فرایند تبخیر تبدیل به پودر میشود.
مایکروفیلتراسیون پروتئین شیر
بر اساس اطلاعات موجود در طرح توجیهی تولید مکمل های غذایی، در این فرایند کربوهیدرات و چربی شیر از پروتیین با استفاده از فرایندهای طبیعی جداسازی میشود. این جداسازی بلحاظ فنی ازطریق فیلتراسیونی که دارای روزنههای با قابلیت تفکیک براساس اندازه ذرات است، صورت میپذیرد.
مایکروفیلتر اسیون پروتئین با جریان متقاطع
در این فرایند با افزایش سطح تکنولوژی فیلتراسیون و استفاده از فیلترهای سرامیکی و انجام پروسه در دمای پایین امکان تفکیکپذیری بهتر پروتئین ضمن حفظ اجزا مفید و با درجه خلوص بیشتر فراهم میشود (ضمن حفظ اجزاء ارزشمند پروتئین، شامل مقدار بسیار کم لاکتوز و چربی، بدون تغییر در ماهیت پروتئین). در این روش از هیچ نوع ماده شیمیایی استفاده نمیشود. در ادامه میتواند متا فیلتراسیون تمامی ناخالصیها را از پروتتین حذف و پودری خالص تر تولید نمود.
فیلتراسیون پروتئین بر اساس بار یونها
در این روش از مواد شیمیایی مثل اسید هیدروکلریدریک و هیدروکسید سدیم برای تفکیک پروتئين استفاده میشود. این پروسه که اغلب در مورد پروتئین وی بکار میرود برای دستیابی به تولید محصولی با بالاترین مقدار پروتئین بکار گرفته میشود. نقطه منفی این روش این است که برخی از اجزا جانبی مفید و ارزشمند مواد اولیه طی فرایند از بین میرود.
هیدرولیز نمودن
این روش شامل تجزیه پروتئین به زنجیرههای کوتاهتر پروتئین در حد چند آمینواسید است. پروسه هیدرولیز به کمک گرما و یا استفاده از آنزیمها جهت شکستن زنجیرههای آمینواسید موجود و تولید پروتئینهای کوتاهتر جهت هضم و جذب بهتر در بدن صورت میگیرد. فرایندی است که از آن برای تولید پروتئین وی هیدرولیزه، کازئین هیدرولیزه و پروتئین گوساله هیدرولیزه استفاده میشود.
فرایند بسته بندی نمودن مکمل ها
فرایندهای متفاوتی برای تولید انواع مکملهای غذایی به شکل جامد شامل تهیه و بستهبندی مکملهای غذایی و تقویتی به شکل پودر، تهیه و بستهبندی مکملهای غذایی و تقویتی به شکل کپسول، تهیه و بستهبندی مکملهای غذایی و تقویتی به شکل قرض متناسب با نوع محصول و تکنولوژی استفاده میشود.
تمامی فرایندها، از زنجیره تامین تا بسته بندی مطابق استاندارهای GMP صورت میگیرد. تجهیزات شامل:
بخش آماده سازی و مش بندی دقیق مواد اولیه در شرایط بهداشتی
بخش ترکیب و تنظیم دوز مکملها براساس فرمولاسیون در شرایط بهداشتی
بخش آماده سازی محصول بشکل پودر، کپسول و قرص در شرایط بهداشتی
بخش بسته بندی محصولات
خلاصه طرح | |
موضوع طرح | تولید و بسته بندی مکمل های غذایی و ورزشی |
ظرفیت | 20 تن در یک شفیت کاری 8 ساعته و 360 روز در سال |
زمین مورد نیاز | 1,000 مترمربع |
زیربنا | 450 مترمربع |
ارزش ماشین آلات | 8,700 میلیون ریال |
برق مورد نیاز | 50 کیلووات |
سرمایه گذاری ثابت طرح | 10,238 میلیون ریال |
سرمایه در گردش طرح | 2,940 میلیون ریال |
کل سرمایه گذاری طرح | 13,178 میلیون ریال |
تسهیلات بانکی مورد نیاز | 9,224 میلیون ریال |
ارزش فروش محصولات | 41,840 میلیون ریال |
نرخ برگشت سرمایه | 45 درصد |
برگشت کل سرمایه گذاری | 2 سال و 2 ماه |
نقطه سربسر طرح | 58 درصد |
کارکنان مورد نیاز طرح | 7 نفر |
مقدار NPV | 9,630 میلیون ریال |
میزان IRR در حالت عادی | 33 درصد |
دفتر مرکزی : تهران - میدان آرژانتین- بلواربیهقی- کوچه 14 شرقی - پلاک 18 | تلفن تماس : 09120474369 | tojihinew@gmail.com